Samsung verwacht winststijging door productie nieuwe Apple-chip

Samsung verwacht dat zijn chipafdeling in 2015 flink wat meer winst zal gaan maken, dat heeft de CEO van de chipdivisie van Samsung, Kim Ki-nam, laten weten. Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft een overeenkomst met Apple gesloten voor de productie van Apple’s nieuwste chip, de A9 de opvolger van de A8-chip. De A8-chip wordt momenteel gebruikt in de iPhone 6 en iPhone 6 Plus.

De nieuwe Apple-chip zal ongetwijfeld de naam A9 gaan dragen en zal in plaats van 20 nanometer nog maar 14 nanometer groot zijn. De mobiele industrie is op het punt gekomen dat de chips weer kleiner kunnen worden wat tot gevolg heeft dat het energieverbruik zal dalen, mogelijk tot wel 35 procent. Ook andere chipfabrikanten zoals Qualcomm, MediaTek, AMD werken aan deze kleinere chips.

Ki-nam wilde niet vertellen wanneer Samsung verwacht te starten met de productie van nieuwe 14 nanometer chips voor klanten. Voor Samsung is het in elk geval goed nieuws dat het binnenkort kan gaan beginnen met de productie van 14 nanometer chips want de chipdivisie van het bedrijf heeft te kampen met forse verliezen.
De reden dat de divisie te kampen heeft met verliezen komt deels doordat de eigen Exynos-serie moeite heeft om te concurreren met de chips van Qualcomm, daarnaast heeft Apple eerder besloten om de productie van de A8-chip volledig onder te brengen bij TSMC en niet bij Samsung. Nu Apple terugkeert met de A9-chip en Samsung waarschijnlijk ook chips mag produceren voor Qualcomm en AMD lijkt de divisie weer op de goede weg te zijn.

Volgens Samsung zijn de 14 nanometer chips veel beter dan de huidige chips, Samsung voorziet dat de chips 35 procent energiezuiniger zijn, 20 procent krachtiger en 15 procent kleiner. De manier van produceren is ook flink verandert, de huidige chips zijn namelijk allemaal plat en de nieuwe chips zullen ook in de hoogte worden opgebouwd.

TSMC is de grootste chipfabrikant ter wereld en zij zouden wel meegaan in het verkleinen van de chips, maar zouden gaan inzetten op 16 nanometer in plaats van 14 nanometer. Dat is op papier minder interessant dan de 14 nanometer chips van Samsung. Aan de andere kant is 14 nanometer ook moeilijker te produceren dus de vraag is hoe snel Samsung in staat zal zijn om voldoende chips te produceren.