2min

De Dutch Hosting Provider Assocation heeft vandaag laten weten dat de overheid steeds vaker aandringt op censuur en het inperken van de vrijheid van meningsuiting. Hostingproviders worden gedwongen om jihadistische websites offline te halen zonder dat er een gerechtelijk bevel aan te pas komt.

De directeur van de Dutch Hosting Provider Assocation, Michiel Steltman, laat aan het Financieel Dagblad weten dat hostingbedrijven zich enorm onder druk voelen gezet door het nieuwe beleid van de overheid tegen websites die zich schuldig zouden maken aan jihadistische radicalisering. Dit nieuwe beleid is onderdeel van het Actieprogramma Integrale Aanpak Jihadisme. De verzoeken vanuit de overheid waarbij providers worden gedwongen websites offline te halen komen voornamelijk van de Nationaal Coördinator Terrorisme­bestrijding en Veiligheid (NCTV).

Er komt geen rechter aan te pas als het NCTV een dergelijk verzoek indient, maar er wordt wel enorm aangedrongen dat de websites zo snel mogelijk offline gehaald moeten worden. De brieven die worden opgesteld zijn daarnaast ook niet altijd even duidelijk. De ene keer wordt er met veel woorden duidelijk gemaakt dat een filmpje in strijd is met de wetgeving, de andere keer verzoekt de NCTV de website tegen de algemene voorwaarden van het bedrijf te houden en vervolgens offline te halen.

In principe kunnen websites alleen offline gehaald worden na een gerechtelijke toets, waaruit blijkt dat de website inderdaad strafbaar is. Dit kan alleen het openbaar ministerie en de rechter doen, niet het NCTV. Het NCTV heeft laten weten de positie van de providers te snappen, maar doen een "beroep" op de verantwoordelijkheid van de providers om jihadistische radicalisering tegen te gaan.