Sommige winkelketens schakelen Apple Pay alweer uit

Stay tuned, abonneer!

Hoewel Apple’s nieuwe betaalmethode door velen geroemd wordt, zien niet alle ondernemingen het zitten om ondersteuning te bieden. Daarbij komt ook dat sommige partners de ondersteuning alweer uitschakelen.

De iPhone 6 (review) en iPhone 6 Plus (review) beschikken over een NFC-chip waarmee het middels Apple Pay erg makkelijk is om in winkels een betaling te doen. Betalen via NFC is overigens niks nieuws meer, maar velen geloven dat Apple ervoor kan zorgen dat het gemeengoed zal worden.

Toch kent Apple Pay ook problemen. Zo ondervonden sommige klanten dat betalingen dubbel werden afgeschreven. Ook trekken CVS en Rite Aid, initieel partners, de stekker uit ondersteuning voor Apple Pay. Het slechte nieuws geldt echter niet alleen voor Apple, maar ook andere diensten zoals Google Wallet.

Het einde van de ondersteuning komt door het initiatief CurrentC. Dit initiatief werd in 2012 opgericht en heeft als doel om transactiekosten de nek om te draaien. Bij elke betaling wordt een klein percentage van het bedrag overgemaakt naar de partij die de betalingen behandelt. CurrentC moet in 2015 beschikbaar komen.

Het aantal partners van nieuwe betaaldiensten is cruciaal. Apple licht op de eigen site 37 partners uit, maar daarbij horen bijvoorbeeld wel acht varianten van Foot Locker. Apple Pay wordt wel door veel banken en creditcard-maatschappijen omarmd. CurrentC heeft dan weer geen enkele bankier of creditcard-aanbeider als partner, wat gezien de doelstelling ook niet zo verwonderlijk is. Grote partners van CurrentC zijn bijvoorbeeld Wal-Mart, Gap en Kmart.