2min

Tags in dit artikel

, , , ,

KPN heeft ervoor gekozen om de resterende 40 procent van Reggefiber ook over te nemen. KPN had sinds 31 oktober al 60 procent van de aandelen in handen en had een optie tot halverwege 2017 om de overige 40 procent over te nemen. Daar heeft het bedrijf twee hele weken mee gewacht, nu wordt bekend dat het bedrijf de overige 40 procent voor 610 miljoen euro overneemt.

Eind oktober gaf de Autoriteit Consument en Markt (ACM) toestemming voor de overname van 60 procent van Reggefiber door KPN. Met die overname kreeg KPN volledige zeggenschap over het bedrijf, de voorwaarde die de ACM wel stelde was dat het glasvezelnetwerk van Reggefiber open moet blijven voor concurrenten. De ACM is bang dat er anders te weinig concurrentie is op de markt, omdat er nog maar twee providers zijn met een landelijk dekkend netwerk, KPN met DSL en glasvezel en de combinatie van UPC en Ziggo met kabel. Opmerkelijk is wel dat UPC-Ziggo niet verplicht is het netwerk open te stellen voor concurrenten.

KPN betaalt 610 miljoen euro voor de overige 40 procent aan aandelen in Reggefiber, maar zal daarnaast in het vierde kwartaal ook nog eens 500 miljoen euro aan externe financiering in Reggefiber aflossen. In totaal legt KPN nu dus 1,11 miljard euro op tafel om Reggefiber volledig in handen te krijgen, zonder schulden aan derde partijen.

Recent nam Liberty Global, het moederbedrijf van UPC, Ziggo over. Dat leverde de nodige veranderingen op, zo zullen UPC en Ziggo in Nederland gefuseerd worden en zal de naam UPC verdwijnen. De overname van Ziggo is niet door de ACM onderzocht, maar door de EU. Die partij stelde als eis dat Film1, ook eigendom van Liberty Global, moet worden verkocht en dat concurrerende contentdiensten in de toekomst vrij toegang moeten hebben tot het netwerk. Netflix mag bijvoorbeeld niet worden afgeknepen of gehinderd door Ziggo. De EU stelde dus niet de eis dat Ziggo zijn netwerk moet openen, terwijl gezien de Nederlandse markt dat wel logisch zou zijn. KPN heeft inmiddels bezwaar geuit tegen het feit dat diens netwerk moeten openen en politiek Den Haag zoekt naar mogelijkheden om Ziggo te dwingen het netwerk open te stellen, maar de Europese wetgeving is hier niet op voorbereid.