2min

Tags in dit artikel

Wetenschappers van de Universiteit van Alberta hebben software ontwikkeld waarmee een computer volgens hen onverslaanbaar wordt in poker. De software leert tijdens het spelen constant van tegenstanders en wordt daardoor almaar beter.

Vooralsnog is Cepheus, zoals de software genoemd is, gespecialiseerd in de spelvariant heads-up limit hold’em. Dat is een vrij eenvoudige variant van poker waarbij het spel bestaat uit twee spelers met een vooraf besproken bedrag spelen, dat een bepaald aantal keer verhoogd mag worden. Op termijn moet Cepheus ook andere varianten kunnen begrijpen.

Volgens de scheppers van Cepheus is de software onverslaanbaar in dit specifieke speltype. Mensen die deze bewering wel eens aan de kaak willen stellen kunnen dat proberen op de website van het computerprogramma. De wetenschappers benadrukken dat Cepheus niet elke hand kan winnen, maar over meerdere rondes nooit als verliezer uit de strijd komt.

Om Cepheus zo goed te laten presteren zijn al meer dan een miljard rondes gespeeld in een termijn van twee maanden tijd. Na elke ronde besluit Cepheus of de zet een goede of slechte keuze was. Dat resulteerde in 11 terabyte aan gegevens over de gedane zetten. Die informatie kan vervolgens weer worden toegepast wanneer dezelfde situatie zich opnieuw voordoet.

De makers van Cepheus melden overigens dat ze niet van plan zijn om het programma te gebruiken om rijk te worden door online te gokken, maar deze mogelijkheid is er natuurlijk wel. De kennis die is opgedaan met Cepheus zou wel gebruikt kunnen worden voor andere besluitvormingsprocessen zoals bij onderhandelingen, militaire zetten en het uitdenken van een strategie om criminelen te onderscheppen.