1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Apple heeft een patent gekregen voor een camera die op het lichaam gedragen kan worden en dat is bij investeerders van GoPro niet ongemerkt gebleven. De aandelenkoers van GoPro raakte in een vrije val na de ontdekking.

Het Amerikaanse patentbureau heeft Apple afgelopen dinsdag 34 nieuwe patenten toegekend. Daaronder zat ook een aanvraag voor een patent op een waterdichte digitale camera die op het lichaam kan worden gedragen en bestuurd wordt met een afstandsbediening op bijvoorbeeld een horloge, meldt Patently Apple. Het patent is in 2013 aangevraagd door Kodak, maar dat bedrijf heeft na een faillissement intellectuele eigendom verkocht aan onder andere Apple.

In de omschrijving vermeldt Apple enkele oplossingen voor bekende problemen, waarbij ook specifiek GoPro-camera’s worden vernoemd. Het betreft dan bijvoorbeeld gevoeligheid voor trillingen tijdens het opnemen, wat Apple logischerwijs oplost met optische stabilisatie. Nadat details over het toegekende patent werden gepubliceerd, zakte de aandelenkoers van GoPro in elkaar. Op het slechtste moment stond het aandeel 13 procent in het rood, de dag werd afgesloten met een verlies van iets meer dan 12 procent.

Ondanks dat Apple een patent op een camera-wearable heeft ontvangen, wil dat niet zeggen dat het Amerikaanse merk ook werkelijk met zo’n product op de markt komt. Achter de schermen proberen elektronicafabrikanten talloze ideeën uit, waarna wordt afgewogen of de markt er behoefte aan heeft. Om ideeën alvast veilig te stellen en te kunnen beschermen worden tijdens de ideevorming al verscheidene patenten aangevraagd.

Zowel Apple als GoPro wilden niet reageren op de gebeurtenissen.