5min

Samsung heeft zojuist de Samsung Galaxy S6 en de Samsung Galaxy S6 Edge gepresenteerd. Samsung brengt dit jaar een echt vlaggenschip uit dat op alle fronten is verbeterd. Ook lijkt het Zuid-Koreaanse bedrijf geluisterd te hebben naar de kritieken. Het plastic is verdwenen, het schermformaat is gelijk gebleven en de vingerafdrukscanner is vervangen door een touch-model in plaats van te vegen met je vinger. De Galaxy S6 Edge heeft daarnaast niet één maar twee afgeronde zijdes.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft het afgelopen jaar moeten toekijken hoe het marktaandeel verloor en het succes van de Galaxy S5 minder groot was dan van te voren verwacht. Samsung lijkt dat risico niet opnieuw te willen lopen, elke onderdeel in de Galaxy S6 is op de schop genomen en drastisch verbeterd. Samsung pakt dit jaar weer echt groots uit, met een echt vlaggenschip.

De Samsung Galaxy S6 en de Galaxy S6 Edge zijn in principe identiek, maar de S6 Edge beschikt over twee afgeronde zijdes en de Galaxy S6 uiteraard niet. Verder is de S6 Edge ietsje dikker, de Galaxy S6 is 6,8mm dik en de Galaxy S6 Edge is 7mm dik. Dik is eigenlijk het verkeerde woord want 6,8 en 7,0 mm is echt ontzettend dun. Het is echter wel een trend om smartphones alsmaar dunner te maken, zo is de iPhone 6 ook slechts 6,9mm dik.

Verder heeft Samsung eindelijk geluisterd naar alle kritieken en is het plastic overboord gegooid. De behuizing van de toestellen is gemaakt van metaal en glas. Om het glas te beschermen is gebruik gemaakt van Corning Gorilla Glass 4, de nieuwste standaard Gorilla Glass die door nog maar weinig toestellen wordt gebruikt. Volgens Corning is dit glas echt zo goed als onbreekbaar, iets wat binnenkort ongetwijfeld uitgebreid getest zal worden.

Gelukkig lijkt de race om de schermen alsmaar groter te maken nu gestopt. Samsung kiest net als vorig jaar voor een 5,1 inch scherm voor beide modellen. Wel heeft het bedrijf de schermresolutie verhoogt naar 2560 x 1440 pixels (QHD). Daarmee is dit het smartphone-scherm met de hoogste pixeldichtheid met 577 pixels per inch. Uiteraard heeft Samsung wederom gekozen voor een AMOLED-scherm.

Een van de belangrijkste upgrades dit jaar is de camera. Samsung heeft gekozen voor een 16 megapixel camera aan de achterzijde en een 5 megapixel-camera aan de voorzijde. De camera aan de achterzijde is dit jaar voorzien van optische stabilisatie, waardoor de kans op een bewogen foto of schokkerige video vrijwel onmogelijk is. Verder laat Samsung weten dat de camera’s nu ook uitstekende foto’s kunnen maken in het donker en dat de camera’s wederom een stuk sneller zijn. Zo kan je nu door twee keer op de home-knop te drukken de camera-app opstarten en volgens Samsung duurt dit slechts 0,7 seconde. Als er iets gebeurd en je wil snel even een foto maken dan moet dat met de Samsung Galaxy S6 dus zeker gaan lukken.

Een nieuwe trend is het toevoegen van een vingerafdrukscanner in smartphones, we hebben inmiddels verschillende modellen gezien. Apple en Huawei kozen voor een drukgevoelige vingerafdrukscanner en Samsung kwam met een vingerafdrukscanner in de Galaxy S5 (review) en Galaxy Note 4 (review) waarbij je je vinger over de scanner moest vegen. Het oordeel daarover was vrij snel duidelijk, de drukgevoelige scanners werken uitstekend, de "veegscanners" werken maar daarmee is alles gezegd. Deze zijn minder snel, minder gebruiksvriendelijk en maken meer fouten. Gelukkig heeft Samsung daar naar geluisterd en zit er in de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge nu een drukgevoelige vingerafdrukscanner.

Samsung heeft. zoals eerder al werd verwacht, het draadloos opladen nu echt omarmt. De Galaxy S6 (Edge) ondersteunt ook draadloos opladen en Samsung gebruikt hiervoor de WPC en PMA-technologie. Dit is een universele standaard die overweg kan met alle methoden van draadloos opladen. Daarnaast werkt het draadloos opladen ook enorm snel, 1,5 keer sneller dan bij de Galaxy S5 het geval was. Binnen 10 minuten kan je de smartphone zover opladen dat deze weer vier uur is te gebruiken.

Aan de binnenkant heeft Samsung ook de nieuwste technologieën gestopt. Om te beginnen is er zoals verwacht afscheid genomen van Qualcomm en is er nu gekozen voor een eigen Exynos-processor. Dit is een octa-core processor met 8 rekenkernen. Een quad-core processor met een kloksnelheid van 2,1 GHz voor absolute prestaties en een quad-core processor met een kloksnelheid van 1,5 GHz voor minder krachtige taken. Daarnaast is er 3GB aan werkgeheugen aanwezig en kiest Samsung als eerste smartphonefabrikant voor LPDDR4 geheugen. Een nieuwe geheugenstandaard die nog sneller is.

De opslagcapaciteit van de smartphones is afhankelijk van de gekozen versies. Samsung zal 32GB, 64GB en 128GB versies in de winkel gaan leggen. Verder ondersteunt het nieuwe vlaggenschip van Samsung allerlei nieuwe standaarden, zoals Bluetooth 4.1, WiFi a/b/g/n/AC, de allersnelste 4G-technologie en NFC.

Samsung gaat ook de concurrentie aan met Apple op het gebied van mobiel betalen. In de tweede helft van dit jaar zal Samsung Pay beschikbaar komen in de Verenigde Staten. Hiervoor gebruikt Samsung de NFC-chip die aanwezig is in de nieuwe toestellen, daarnaast ondersteunen de toestellen ook Magnetic Secure Transmission (MST). Hierdoor kunnen ze overweg met vrijwel alle betaalterminals. Samsung gebruikt de Knox-technologie om het mobiel betalen te beveiligen. Of en wanneer Samsung Pay naat Europa komt is niet duidelijk.

Voorheen leverde Samsung altijd de Dropbox-applicatie mee met zijn nieuwe vlaggenschepen, inclusief twee jaar lang 50GB aan opslagcapaciteit, dit jaar is Dropbox niet aanwezig maar heeft Samsung gekozen voor OneDrive inclusief 115GB aan opslagcapaciteit voor twee jaar. Verder heeft S Note plaatsgemaakt voor OneNote van Microsoft. Andere Microsoft-applicaties zijn niet voor geïnstalleerd. Wel is uiteraard het hele Google-pakket aanwezig en een tiental Samsung-applicaties. Overige bloatware is gelukkig achterwege gebleven.

Het toestel wordt geleverd met Android 5.0 een een zeer uitgeklede versie van Samsung TouchWiz. Ook heeft deze versie van Touchwiz uitgebreidere ondersteuning van Thema’s zodat gebruikers hun toestel naar wens kunnen personaliseren.

De Samsung Galaxy S6 en S6 Edge zijn vanaf 10 april te koop in diverse landen, waaronder Nederland en België. De toestellen komen beschikbaar in de kleuren White Pearl, Black Sapphire, Gold Platinum, Blue Topaz (alleen de Galaxy S6) en Green Emerald (alleen Galaxy S6 Edge). Adviesprijs is 699 euro voor de 32GB-versie van Samsung Galaxy S6 en 849 euro voor de Samsung Galaxy S6 Edge.