Hardwarematige versleuteling in Android aanwezig maar niet actief

Abonneer je gratis op Techzine!

Sinds Android 5.0 heeft Google op de nieuwe Nexus-toestellen de volledige systeemversleuteling ingeschakeld, een functie die al geruime tijd in Android zit. Google wilde eigenlijk dat alle fabrikanten deze stap zouden volgen maar dat is niet gebeurd, de reden hiervoor is simpel, er is nog geen hardwarematige systeemversleuteling, ook niet in Android 5.1.

Het is een beetje een raar verhaal aan het worden, maar de code die nodig is om gebruik te maken van hardwarematige versleuteling en ontsleuteling binnen Android is er al sinds november. Google weigert deze alleen op te nemen in de officiële Android-versie. Zowel in Android 5.0 als in Android 5.1 ontbrak de functie, de functie is wel al enkele keren ingeschakeld door ontwikkelaars van Qualcomm, maar Google-medewerkers hebben er om onduidelijke reden voor gekozen de functie vervolgens weer uit te schakelen.

Zonder deze functie zal er echter geen enkele fabrikant over gaan tot het volledig versleutelen van een volledig Android-toestel. Zonder deze functie moet de processor namelijk al het versleutelwerk doen en dat kost enorm veel rekenkracht waardoor het Android-toestel flink wat trager wordt. Door gebruik te maken van een speciale instructie die in elk geval in de Snapdragon 805 en 810 lijkt te zitten, kan dit proces veel sneller worden gemaakt. Daarvoor moet Android echter wel gebruik maken van een functie die deze instructie aanroept en die wordt door Google dus steeds uitgeschakeld. De reden waarom is onduidelijk, wellicht werkt de functie nog niet goed genoeg, of is er sprake van een licentie- en patentkwestie.

Wat in elk geval vast staat is dat het versleutelen van je volledige Android-toestel om prestatieredenen nog niet is aan raden. Om veiligheidsredenen is het uiteraard wel een slimme zet. Het is vooralsnog even afwachten tot de functie wel wordt ingeschakeld en of er misschien een fabrikant is die er zelfstandig voor kiest om de functie te activeren.

Hopelijk komt Google binnenkort met een reactie omtrent deze functie want voor de veiligheid van de Android-toestellen is versleutelen een goede zaak.