2min

Gisteren is de rechtszaak tussen Microsoft en de Amerikaanse overheid van start gegaan. Inzet is de privacy van gebruikers van Microsoft-diensten, maar ook die van andere techgiganten. De Amerikaanse overheid wil dat Microsoft e-mails overhandigt die zijn opgeslagen op een Microsoft-server in Ierland, Microsoft weigert dit want Ierland is geen Amerikaans grondgebied.

Het is niet zo dat Microsoft de Amerikaanse overheid niet wil helpen bij het opsporen van criminelen, maar het bedrijf wil ook niet de privacy van zijn gebruikers over de schutting gooien. Microsoft is van mening dat als de FBI gegevens wil hebben, in dit geval e-mails, die zijn opslagen op een server in Ierland, de FBI bij een Ierse rechter een bevel moet halen waarin staat dat Microsoft de gegevens moet overhandigen. Voor de FBI is het een kleine moeite om samen te werken met andere overheden.

Deze rechtszaak is al meerdere malen gevoerd in de Verenigde Staten en Microsoft gaat keer op keer in beroep omdat het zich niet kan vinden in de uitspraak van de rechters. Microsoft heeft inmiddels steun ontvangen van zo’n beetje de hele techsector in Silicon Valley, maar ook van privacy-organisaties.

Gisteren liet de advocaat van Microsoft, Joshua Rosenkranz, weten dat als het omgekeerd zou zijn en China informatie zou opvragen van Amerikaanse burgers het hele land gek zou worden. Dat zou gezien worden als onacceptabel, maar de Amerikaanse overheid doet nu precies hetzelfde.

De advocaat van de Amerikaanse overheid stelt dat zij gewoon de gegevens kunnen opvragen, ongeacht waar de gegevens staan opgeslagen, want op die manier is het vastgelegd in de wet. Microsoft is een bedrijf met een vestiging in de Verenigde Staten en dient zich dus aan die wet te houden. De wet waar de overheid zich achter verschuild is afkomstig uit 1986, ver voordat het internet breed beschikbaar kwam en er servers in andere landen werden geplaatst.