3min

Verschillende bronnen in de financiële en technologiewereld laten weten dat het nog maar een kwestie van uren is, Dell zal naar verluidt later vandaag de overname van EMC bekendmaken voor een recordbedrag van 65 miljard dollar. Het is nog even afwachten tot alles officieel bevestigd is, maar het zou de grootste overname in de technologiesector ooit zijn.

De oprichter van Dell, Michael Dell, slaagde er twee jaar geleden in om zijn bedrijf van de beurs te halen en weer te privatiseren. Dell legde samen met zijn financiele partner, Silverlake Partners, bijna 25 miljard dollar op tafel om Dell te privatiseren. Het idee achter de privatisering is dat Dell moet veranderen en dat niet gaat lukken met de constante druk van publieke aandeelhouders. De pc-markt zit al jaren in het slop en daar heeft Dell net als veel andere pc-fabrikanten last van, de afgelopen jaren heeft het bedrijf al wat kleinere overnames gedaan om zijn beveiliging, cloud- en serveractiviteiten te vergroten.

Nu gaat Dell een overname doen die bij veel financiële experts de wenkbrauwen doet fronzen. Dell werd twee jaar geleden voor iets minder dan 25 miljard dollar van de beurs gehaald, de waarde van het bedrijf zal op dit moment nog steeds rond die koers liggen. Dell heeft op dit moment nog een schuld van ruim 10 miljard dollar en toch lijkt het nu EMC te gaan overnemen, waarvoor het naar verluidt 65 miljard dollar gaat betalen. Normaliter zijn dit soort overnames dan onmogelijk, maar toch lijkt het Dell te zijn gelukt met hulp van Silverlake Partners en drie verschillende Amerikaanse banken die allemaal een stukje van het overnamebedrag gaan financieren.

Als deze overname doorgaat zullen de bedrijven waarschijnlijk worden samengevoegd en zal ook EMC van de beurs verdwijnen. De nieuwe combinatie zal daarnaast gebukt gaan onder een enorme schuldenlast. De overname is op voorhand ambitieus te noemen want eigenlijk gaat het om twee dinosaurussen in de techwereld die beide moeten veranderen om te overleven.

Dell heeft al wat veranderingen doorgevoerd door actiever te worden in beveiliging en clouddiensten, maar het bedrijf is nog steeds voor een groot deel afhankelijk van de pc-markt en die markt zit nog steeds in het slop. EMC is een bedrijf dat zijn geld verdient met dataopslagproducten voor bedrijven. Doordat cloudopslag steeds goedkoper is geworden is de markt voor EMC ook flink veranderd. In de enterprisewereld kan EMC nog zeker geld verdienen maar moet het ook concurreren met bedrijven als HP en IBM.

Voor Dell biedt EMC wel de nodige additionele producten om het portfolio aan te vullen, maar dat hangt dus wel een gigantisch prijskaartje aan. Michael Dell staat voor zijn grootste uitdaging ooit, om de twee bedrijven te integreren, te hervormen en weer te laten innoveren tot een groot succes. Iets dat zeker niet makkelijk gaat worden. Later vandaag worden de details rond de overname verwacht en zal ook duidelijk worden wat er met VMWare gaat gebeuren.

EMC bezit 80 procent van de aandelen in VMWare, Dell heeft de afgelopen jaren juist gekozen voor open source alternatieven van VMWare die goedkoper zijn om te implementeren. Dell kan hiervan afstappen en voortaan VMWare gaan pushen, maar het kan er ook voor kiezen om VMWare direct door te verkopen zodat de schuldenlast minder hoog is. De waarde van het aandelenpakket in VMWare ligt rond de 27 miljard dollar.