2min

Google heeft gereageerd met een document van 130 pagina’s op de aanklacht van de Europese Commissie dat Google zijn monopolie op de zoekmarkt misbruikt door zijn eigen diensten voor te trekken. Als Google schuldig wordt bevonden kan het bedrijf een boete tegemoet zien van 6,6 miljard dollar, omgerekend zo’n 6 miljard euro.

Voor Google staat er genoeg op het spel en daarom ook een flinke reactie van 130 pagina’s. Daarin worden een aantal argumenten aangehaald waarom de beschuldiging van de EU niet terecht is. De meest opvallende reden is dat Google’s zoekmachine gratis is en gebruikers er niet voor hoeven te betalen. Volgens de wet is er alleen sprake van machtsmisbruik als er sprake is van een handelsrelatie, Google stelt dat er geen sprake is van een handelsrelatie tussen het bedrijf en de gebruiker.

Veel bezwaren van Google zijn gericht op het feit dat de EU niet volgens de juiste procedures heeft gewerkt in deze zaak. De Europese Commissie onderzoekt deze zaak nu al vijf jaar en heeft al drie keer geprobeerd met Google de zaak te schikken. In 2014 stelde de EU bij het derde schikkingsvoorstel dat dat voldoende was om de zorgen rond concurrentievervalsing weg te nemen, maar daarna veranderde de EU ineens van mening en vroeg het om een hogere financiële vergoeding. Google stelt dat de EU een reden moet geven waarom het van standpunt is veranderd.

Google stelt verder dat de Commissie niet heeft uitgelegd waarom het voorstel van januari 2014 onvoldoende zou zijn, ook mist deze zaak volgens Google voldoende juridische gronden en moeten de regels van te voren duidelijk zijn. Tot slot is Google van mening dat de EU de kwaliteit van de zoekmachine opoffert om Google’s concurrenten te subsidiëren.

De EU is het daar niet mee eens in de aanklacht staat juist dat Google de kwaliteit heeft genegeerd door bij zoekopdrachten naar producten altijd Google Shopping voor te schotelen aan de gebruiker en de positie van de webshops en andere vergelijkers te verlagen. Deze zaak gaat waarschijnlijk nog jaren duren voordat duidelijk is wie er aan het langste eind trekt.

De Europese Commissie moet nu oordelen of het bij zijn standpunt blijft of dat Google’s verdediging overtuigend genoeg is om af te zien van een boete. Als de Commissie doorzet kan Google bezwaar maken bij het Europese Hof tegen de boete en gaat de zaak nog mogelijk nog eens vijf jaar duren. Het besluit van de Commissie komt waarschijnlijk pas begin volgend jaar.