2min

In totaal hebben negen Nederlandse filmmakers zich verzameld en samen met hun distributeurs de Nederlandse staat aangeklaagd. De groep stelt de Nederlandse staat aansprakelijk voor de schade die de filmsector lijdt omdat het downloadverbod in Nederland niet wordt gehandhaafd.

De groep is van mening dat de Nederlandse overheid veel te weinig doet om het downloadverbod te handhaven en daardoor honderden miljoenen euro’s mislopen door piraterij. Momenteel zijn er gesprekken tussen vertegenwoordigers van filmindustrie en de overheid maar de filmmakers zeggen daar weinig vertrouwen in te hebben.

Sinds april 2014 is er in Nederland een downloadverbod van kracht en is het niet langer legaal om audiovisueel beschermd materiaal te downloaden uit illegale bronnen. Dat werd voorheen gezien als een thuiskopie en daarom min of meer gedoogd. Het Europese Hof maakte echter een einde aan deze wet waardoor Nederland werd gedwongen een downloadverbod in te voeren. Dat heeft de overheid gedaan in april 2014 maar sindsdien vind er nauwelijks handhaving plaats. De filmmakers vergelijken de situatie met Duitsland waar wel streng wordt opgetreden tegen illegaal downloaden en op basis daarvan claimen ze honderden miljoenen euro’s mis te lopen. Ook zouden in Duitsland de inkomsten uit dvd-verkoop en video-on-demand zijn gestegen door de strengere handhaving.

De filmmakers willen dat er in Nederland beter gehandhaafd wordt en er een schadevergoeding wordt betaald. De Nederlandse staat heeft nog niet gereageerd, maar zal zich ongetwijfeld verdedigen.

Stichting Brein liet vorige maand weten dat het verwacht dat filmmaatschappijen individuele downloaders en Popcorn Time-gebruikers zullen gaan aanklagen om de schade te verhalen.