2min

De Europese Commissie is na onderzoek tot de voorlopige conclusie gekomen dat chipfabrikant Qualcomm zijn machtspositie heeft misbruikt door een grote smartphone- en tabletfabrikant geld te betalen in ruil voor een exclusieve afname van UMTS- en LTE-chipsets. Hiermee heeft het bedrijf concurrentie en innovatie belemmerd en daarvoor zal het hoogstwaarschijnlijk bestraft worden.

Qualcomm loopt het risico dat het honderden miljoenen euro’s aan boete zal moeten betalen aan de Europese Commissie voor het misbruiken van zijn macht. De Europese Commissie stelt dat Qualcomm sinds 2011 misbruik maakt van zijn machtspositie door een fabrikant te betalen als ze exclusief gebruik maken van Qualcomm-chips voor UMTS en LTE. Om welke fabrikant het gaat heeft de Europese Commissie niet bekendgemaakt, wel dat de afspraak nog steeds van kracht zou zijn.

Doordat Qualcomm deze fabrikant een financiële vergoeding heeft betaald om exclusief voor het bedrijf te kiezen zouden de chips onder de kostprijs zijn geleverd en daarmee heeft het bedrijf geprobeerd om concurrent Icera van de markt te drukken. Inmiddels kunnen we concluderen dat het daarin redelijk is geslaagd, Icera dat in 2011 werd overgenomen door NVIDIA is recent op een zijspoor gezet bij de fabrikant en zal uiteindelijk worden verkocht als er een geschikte koper kan worden gevonden. NVIDIA wist simpelweg niet door te breken met de Icera-chips, maar nu blijkt er dus vuil spel gespeeld te zijn.

Ondanks dat Qualcomm nu mogelijk hoge boetes moet gaan betalen veranderd er niks in de markt. Icera zit op een zijspoor en zal op een zijspoor blijven. Voor een eventuele nieuwe eigenaar zal het erg lastig worden om daar nog verandering in te brengen Deze nieuwe markt is de afgelopen jaren heel erg gevormd en nu is het lastig er nog tussen te komen.

Voordat Qualcomm wordt veroordeeld tot het betalen van een boete heeft het nog drie maanden de tijd om te reageren op de beschuldigingen. Qualcomm zal zich ongetwijfeld proberen te verweren om een boete te ontlopen. Of dat ook gaat lukken is nog maar de vraag, de Europese Commissie is meestal vrij zeker van zijn zaak en oordeelt dan ook streng in dit soort procedures.