1 min

Vanaf deze week is voor internetgebruikers duidelijk te zien dat een pagina offline is gehaald door een overheidsdienst. Er is namelijk een speciale foutmelding in gebruik genomen die op een dergelijke actie duidt.

Krijgt een internetgebruiker een pagina met foutcode 451 voorgeschoteld, dan is de pagina door autoriteiten offline gehaald. Er zijn verscheidene HTTP-statuscodes, welke in sommige gevallen aan gebruikers getoond worden. Doorgaans betreft het in dat geval een foutcode die begint met een 4 of een 5.

Code 451 duidt op ’toegang geweigerd om juridische redenen’. Eerder werd in dit geval vaak foutcode 403 gebruikt, wat simpelweg duidt op ‘verboden toegang’. Het cijfer 451 is een verwijzing naar de futuristische roman Fahrenheit 451 van Ray Bradbury, uit 1953.

Het initiatief voor de introductie van de nieuwe foutcode is afkomstig van Tim Bray en werd in 2012 ingediend. Destijds moesten Britse internetproviders de downloadsite The Pirate Bay ontoegankelijk maken, op last van de overheid.