Microsoft wil besturingssysteem ontwikkelen voor zelfrijdende auto’s

Steeds meer techgiganten investeren in de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s, grote afwezigen hierin was tot op heden Microsoft. Dat bedrijf heeft zich nu ook laten horen, Peggy Johnson, hoofd business development bij Microsoft heeft op de Converge-conferentie in Hong Kong gezegd dat Microsoft wel onderzoek doet naar software voor auto’s, maar het bedrijf zal geen zelfrijdende auto’s gaan maken.

Microsoft ontwikkelt al jaren software voor auto’s, veel van de entertainmentsystemen in auto’s maken gebruik van aangepaste Windows-versies waar de autofabrikant een compleet eigen schil overheen heeft gelegd. Onder meer BMW, Fiat, Ford, Kia en Nissan maken gebruik van Windows in hun auto’s.

Microsoft is niet van plan om de concurrentie aan te gaan door zelf een zelfrijdende auto te gaan bouwen, wel wil het bedrijf software blijven maken voor auto’s en daarvoor is het in gesprek met de huidige partners. Microsoft wil wel het besturingssysteem bouwen voor zelfrijdende auto’s, op dat besturingssysteem kunnen de fabrikanten dan hun eigen applicaties loslaten om de auto zelfrijdend te maken of het entertainmentsysteem te bedienen.

Daarnaast ziet Johnson ook veel mogelijkheden voor bestaande Microsoft applicaties die nu nog ondenkbaar zijn in de auto. Zoals bijvoorbeeld het volledige office-pakket, als de auto straks volledig zelfrijdend is dan wordt de tijdconsumptie in de auto ineens heel anders. Een consument zal mogelijk een Netflix-serie opstarten, maar iemand die aan het werk is zal mogelijk nog even wat documenten willen uitwerken of een powerpoint presentatie willen bekijken.