2min

De kans is groot dat de Europese Commissie een onderzoek start naar de overname van LinkedIn door Microsoft. Daarmee bestaat ook de kans dat de overname wordt afgekeurd, de EU deinst er niet voor terug om techgiganten aan te pakken en heeft eerder bekendgemaakt goed te kijken naar overnames waarbij Big Data en privacy betrokken zijn

De Amerikaanse techgigant maakte vorige week bekend de zakelijke profielensite over te nemen voor zo’n 26,2 miljard dollar en doet dat volgens de EU waarschijnlijk voor gebruikersgegevens. Op dit moment is er nog geen startschot gegeven voor een onderzoek, maar dat lijkt een kwestie van tijd. Dit vertelde de Eurocommissaris van Mededinging, Margrethe Vestager tegenover Bloomberg. Er wordt in een onderzoek vooral gekeken naar de vraag of de "in de deal gekochte data een lange levensduur heeft en een barrière voor anderen kan vormen" die de markt willen betreden.

Microsoft heeft volgens een analist van Bloomberg voorlopig weinig te vrezen. Toen Facebook besloot Whatsapp over te nemen werd er ook een onderzoek gestart, maar daarin werden geen bezwaren gevonden. "LinkedIn heeft ruwweg 100 miljoen gebruikers in Europa, vergeleken met zo’n 350 miljoen WhatsApp-gebruikers in Europa. Het groeitraject van WhatsApp verschilde significant van dat van LinkedIn."

Toen Microsoft op 13 juni LinkedIn overkocht, maakte het bekend eerst goedkeuring te willen van de betreffende autoriteiten in Europa, de Verenigde Staten, Canada en Brazilië. De intentie van het bedrijf is om LinkedIn te verbinden met Windows, Outlook, Skype en andere op productiviteit gerichte Microsoft-producten. Al blijft LinkedIn wel zelfstandig onder de vleugel van Microsoft bestaan.