1 min

Tags in dit artikel

, ,

Apple heeft vandaag een grote update voor haar Storage Area Network vrijgegeven. De update heet Xsan2.

Het pakket, dat voornamelijk door grote bedrijven gebruikt wordt, heeft in de nieuwe versie naast volledige ondersteuning voor de laatste versie van Mac OS X (Server) 10.5 ‘Leopard’, ook ondersteuning gekregen om te kunnen samenwerken met RAID-opslag van derden.

Voorheen leverde Apple een eigen RAID-versie van de Xserve, sinds vandaag is dit verleden tijd en heeft Apple besloten om zich in dat segment alleen nog op de software te richten.

Naast een nieuwe versie van het bestandssysteem zelf introduceert Apple ook een nieuwe tool, MultiSAN genaamd. Die het volgens Apple-gebruikers mogelijk maakt om vanaf een individueel werkstation meerdere SAN’s tegelijkertijd te benaderen. In de praktijk betekent dit dat je minder tijd nodig zult hebben om wijzigingen op verschillende plaatsen aan te brengen of gelijktijdig data van meerdere bestandsvolumes in te laden.

Om Xsan 2 te kunnen gebruiken is een Xserve of Mac Pro benodigd die voorzien is van Apple Fibre Channel PCI-X-kaarten. Met deze kaart kunnen hogere snelheden gehaald worden. De nieuwste versie van Xsan zorgt er ook voor dat alle Fibre Channel Switches en RAID-opslaghardware ondersteund wordt.

Het pakket kost een slordige 999 euro en is per direct beschikbaar.