2min

Tags in dit artikel

, , ,

Nmap, een scan-tool die vooral wordt gebruikt bij netwerk security-tests, heeft een mogelijkheid toegevoegd in de onlangs uitgebrachte versie 4.75 om echte kaarten te tekenen van het gescande netwerk.

Volgens de ontwikkelaars zou Nmap ook in staat moeten zijn om kaarten te kunnen tekenen van het netwerk, gezien ze het een ‘network mapper’ noemen. Om dit doel te bereiken hebben ze in de grafische interface van Nmap, genaamd Zenmap, de RadialNet-visualisatie tool toegevoegd. De nieuwe mogelijkheid is terug te vinden in Zenmap onder het tabblad ‘Topology’.

De functie laat een kaart zien van het netwerk zoals Nmap heeft gevonden middels een scan. De kaart bevat alle details die Nmap kon achterhalen, waaronder onderlinge verbindingen en eigenschappen van de gevonden apparaten. Onder het laatste vallen onder andere het soort apparaat, informatie over het aantal open poorten, de hostnaam en traceroute-paden.

De kaart-integratie is gemaakt door Vladimir Mitrovic en zijn mentor David Fifield als onderdeel van het Google Summer of Code-programma. RadialNet zelf wordt al meer dan een jaar ontwikkeld door auteur Joao Medeiros.

Nmap topology-kaart

Nmap kan ook uitgebreide informatie laten zien over een systeem, hieronder vallen onder andere de poorten die het programma middels één van de verschillende portscan-methoden open heeft gevonden en gevonden informatie over het draaiende besturingssysteem. Voor het laatste heeft de nieuwste Nmap-versie een hoop nieuwe fingerprints gekregen waardoor het programma nu onder andere de iPhones, Linux 2.6.25, OS X Darwin 9.2.2, Windows Vista SP1 en zelfs de Nintendo Wii kan detecteren.