2min

Tags in dit artikel

, ,

De nieuwste versie van Ubuntu is vanaf 29 april beschikbaar. Onder de codenaam Lucid Lynx is Ubuntu 10.04 te downloaden. Sinds Ubuntu 4.10 is dit inmiddels de twaalfde release van de populairste Linuxdistributie en dat wordt ondermeer gevierd met een nieuw logo.

Lucid Lynx heet officieel Ubuntu 10.04 LTS. Computergebruikers, die al langer met Ubuntu bekend zijn, weten dat het versienummer verwijst naar de releasedatum: de maand april (04) van het jaar 2010 (10). De letters LTS staan voor Long Term Support. In plaats van de gewoonlijke ondersteuning van een jaar, wordt deze versie extra lang ondersteund. In het geval van de desktopversie geldt dit tot april 2013, terwijl de serverversie tot april 2015 ondersteuning krijgt. De lange termijn ondersteuning maakt het voor bedrijven aantrekkelijk om Ubuntu in een productieomgeving te plaatsen.

Ubuntu is in verschillende smaken te krijgen. Zo is er een netbookversie, die speciaal gebouwd is voor de netbooks met kleine schermen en ARM-processor. Daarnaast zijn er ook de desktop- en serverversie, respectievelijk om je pc, laptop of server te voorzien van Ubuntu. Ubuntu wordt standaard met de GNOME desktopomgeving geleverd, maar is ook beschikbaar als Kubuntu met de KDE desktopomgeving, dat sterk lijkt op Windows en als Xubuntu met de XFCE desktopomgeving, die speciaal gericht is op pc’s met lage systeemspecificaties.

Lucid Lynx is op verschillende punten verbeterd ten opzichte van zijn voorgangers. Technisch gezien is ten eerste alle software geupdated naar de laatste stabiele versies. Met name de upgrade naar kernel 2.6.32 onder de motorkap is vooral voor mensen met een nieuwere pc een sterke verbetering. Meer in het oogspringend is de overgang van de bootgraphics van Xsplash naar Plymouth.

Wie echter wil weten of er ook aan de gebruikerservaring veranderingen zijn gemaakt, zal zeker even opkijken van het nieuwe gezicht van de desktop. In plaats van grijze balken en een zandkleurig thema, heeft Lucid Lynx een complete make-over ondergaan: de menu- en titelbalken zijn zwart gemaakt, de standaard achtergrondafbeelding is paars van kleur. Alle icoontjes zijn met deze veranderingen ook onder handen genomen.
Daarnaast heeft Ubuntu de knoppenbalk veranderd naar Mac OS X-stijl. In plaats van de – tot nu toe traditionele – rechterbovenhoek, zul je nu links moeten gaan om programma’s te minimaliseren, te maximaliseren en te sluiten.
Tot slot laat Ubuntu 10.04 zien dat men zich klaarmaakt voor een toekomst met cloudcomputing en veel internetgebruik. In de desktop zijn er veel mogelijkheden om snel en simpel sociale netwerken te onderhouden, zoals chattprogramma’s, twitter, profielsites en Ubuntu’s eigen fileserver Ubuntu One.

Met name de grafische wijzigingen en het grotere gebruikersgemak van internetapplicaties hebben als doel om Ubuntu een professionelere uitstraling te geven. Ubuntu 10.04 LTS is te downloaden via deze link.