IBM voorspelt met behulp van AI prestaties van werknemers

Abonneer je gratis op Techzine!

IBM zet kunstmatige intelligentie (AI) in om te voorspelen hoe werknemers in de toekomst zullen presteren. Watson Analytics kijkt hiervoor naar de ervaringen en projecten van werknemers om de potentiële vaardigheden en kwaliteiten van iedere persoon in kaart te brengen. Ook neemt Watson het interne trainingssysteem van IBM mee, om nieuwe vaardigheden in kaart te brengen.

Hiermee wil Big Blue de traditionele manier veranderen, waarin sterke prestaties binnen de huidige baan als een signaal gezien worden voor promotie. Uiteraard worden die prestaties nog steeds meegenomen. Managers gaan nu echter ook de hypothetische prestaties in de toekomst meenemen voor bonussen en promoties.

De prestaties uit het verleden kunnen niet langer als leidend onderdeel worden gezien, stelt IBM tegenover Bloomberg. Dit vanwege het feit dat in het verleden verantwoordelijkheden vrij statisch bleven, maar dat verandert steeds meer. Iets wat een medewerker gisteren deed, kan morgen veel minder van belang zijn.

Volgens IBM heeft Watson een accuraatheid van 96 procent, in vergelijking met IBM’s interne analyses met HR-experts. Het bedrijf legt de prestaties naast de voorspellingen van de AI.

Werknemers voorbereiden

Werkgevers focussen zich tijdens evaluaties ook steeds meer op het aansporen van medewerkers tot het leren van nieuwe vaardigheden. Een onderzoek van Willis Towers Watson toont aan dat meer dan 40 procent van de organisaties veranderingen voorbereiden of overwegen, waarin mogelijke toekomstige vaardigheden meegenomen worden.

Anderzijds ziet IBM bijvoorbeeld ook dat kandidaten met de juiste vaardigheden lastig te vinden zijn, in het bijzonder voor de technologische rollen. Het bedrijf speelt hier zelf op in door huidige werknemers  aan te tonen welke positie openstaan. Daarbij wordt getoond welke vaardigheden nodig zijn voor de baan, om kandidaten in te lichten over welke training nodig zijn voor de positie. IBM claimt uiteindelijk dat werknemers 60 uur per jaar besteden aan dergelijke trainingen.