IBM Watson wordt ingezet voor analyses tijdens US Open tennistoernooi

Abonneer je gratis op Techzine!

IBM Watson wordt ingezet om tennisspelers en hun coaches te helpen bij de voorbereiding op wedstrijden tijdens het US Open. Het wordt mogelijk om beelden van een speler te analyseren, zonder dat er handmatig door het materiaal gezift hoeft te worden.

Niet alleen krijgen spelers en coaches de mogelijkheid om Watson te gebruiken en speltechnieken te laten analyseren, ook voor de televisiekijker is er meer van de AI-dienst beschikbaar. Om dit allemaal mogelijk te maken, werkte IBM het afgelopen jaar nauw samen met de US Tennis Association (USTA) en het team dat zich daar bezighoudt met het trainen van spelers.

Efficiëntere voorbereiding

Samen proberen IBM en de USTA spelers en coaches te helpen om zich efficiënter voor te bereiden op wedstrijden. Zo moet het dankzij de diensten van Watson makkelijker worden om een strategie voor te bereiden. Het is dezelfde technologie die al gebruikt wordt door het US Open Digital Team, dat content aan tennisfans biedt.

Watson bestudeert de uren aan beeldmateriaal en kijkt naar de prestaties van spelers. Zo wordt geanalyseerd in hoeverre een volley impact kan hebben op het spel. Coaches kunnen die inzichten op elk gewenst moment inzien en gebruik maken van de informatie om het spel van hun tennisser te sturen.

Snellere analyses

Volgens Martin Blackman, de algemeen manager van de USTA Player Development, kan de AI snel “intellectueel kapitaal vrijmaken dat gebruikt kan worden voor een meer interpretatieve en op maat gemaakte analyse.” Dat kan vooral omdat Watson het tijdrovende proces waarbij elke wedstrijd afzonderlijk geanalyseerd wordt flink verkort.

“We zijn erg enthousiast over het feit dat deze samenwerking met IBM zorgt voor een nieuwe oplossing die ons vermogen om analyses met coaching te combineren vergroot en zorgt voor betere prestaties”, aldus Blackman.