Abonneer je gratis op Techzine!

Twitter is voor het weekend gestart met een bètatest van een eigen herhaalknop om berichtjes te herhalen (retweeten). De nieuwe knop is vooralsnog niet zichtbaar voor iedereen, maar beperkt tot een kleine groep gebruikers.

De mogelijkheid om berichtjes te retweeten is oorspronkelijk geen vinding van Twitter zelf, maar is door gebruikers zelf bedacht. Los van de nieuwe herhaalknop kunnen berichtjes geretweet worden door er ‘RT’ voor te zetten gevolgd door de auteur en het originele bericht. Vaak voegen gebruikers daar dan nog hun eigen commentaar aan toe. Sommige twitterclients hanteren een conventie met ‘(via @auteur)’ en eventueel een opsomming van eerdere retweeters.

Het retweeten is inmiddels gemeengoed geworden onder de tientallen miljoenen gebruikers die Twitter momenteel kent. Hoewel er voor het retweeten in principe geen officiële ondersteuning van Twitter benodigd is, komt Twitter nu toch met een eigen herhaalknop en giet dit tevens in een iets andere vorm.

Zo moet het duidelijk worden hoeveel mensen een bericht al eerder opnieuw hebben geplaatst. Daarvoor houdt de micro-blogdienst een lijstje bij die ook bij de bewuste retweet kan worden weergegeven. Daarnaast is er een nieuwe ‘Retweet’-categorie aan het menu toegevoegd waar onder meer de eigen retweets van een gebruiker en de berichten van een gebruiker die door anderen opnieuw zijn geplaatst worden weergegeven.


"Uiteindelijk hopen we dat interessante, nieuwswaardige of zelfs gewoon grappige informatie zich snel door het netwerk zal verspreiden en op een efficiënte manier bij mensen terecht komt die het willen of moeten weten", aldus Twitter-oprichter Biz Stone op het Twitter Blog.

In augustus van dit jaar deelde Twitter de technische gegevens van de nieuwe functie met ontwikkelaars zodat zij er alvast in konden duiken. Momenteel zijn er nog geen twitterclients verkrijgbaar die de nieuwe retweetfunctionaliteit ondersteunen, maar daar komt waarschijnlijk binnenkort verandering in. Een van de eerste iPhone twitterclients die de functie ondersteunt is bijvoorbeeld Tweetie 2.1 (binnenkort verkrijgbaar).

Twitter heeft de nieuwe functionaliteit slechts bij een klein percentage van de gebruikers geactiveerd. Doel is om door hen de functionaliteit te laten testen om te kijken of er nog aanpassingen gedaan moeten worden. Vervolgens wordt de functie dan geleidelijk voor alle gebruikers uitgerold.