2min

Tweeters van de wereld, maak je klaar voor roem: de Library of Congress gaat voor het nageslacht elke tweet die ooit openbaar is gemaakt archiveren vanaf het punt dat de dienst live gegaan terug in 2006. En daarmee bedoelen ze ook iedere tweet.

De LOC kondigde het nieuws, toepasselijk genoeg, op Twitter aan. Twitter is er niet alleen voor de kennisgeving van de wereld over de inhoud van je lunch (hoewel het ook over die dingen gaat). Matt Raymond, een van de officiële bloggers van de LOC, merkt op dat ‘belangrijke tweets’ in de afgelopen jaren onder meer de allereerste tweet van Twitter mede-oprichter Jack Dorsey, president Obama’s Tweet over het winnen van de verkiezingen van 2008, en een set van twee tweets van een fotojournalist die werd gearresteerd in Egypte en vervolgens weer vrijgelaten door zijn gebruik van Twitter vallen. Maar zelfs die miljarden andere tweets en retweets, degene over hoe je net terug van ’s werelds meest epische jog of hoe je ziek thuis bent met de varkens-griep of hoe je slechte internetverbinding weer offline ging en dat je het niet meer pikt, deze zijn ook belangrijk.

Echter, digitale technologieën vormen een probleem voor de bibliotheek en andere archief-instellingen. Door het maken van data zo eenvoudig te produceren en op te slaan, dwingen ze archieven na te denken over hun taken en zichzelf aan te passen aan nieuwe technische uitdagingen. Hoewel het onmogelijk is om het gehele web en al zijn veranderingen te archiveren, heeft de Library of Congress een gecureerde, beperkte subset van web content verzameld vanaf 2000. Vandaag heeft het 167TB aan Web data.

Dus als je niet wilt dat je nageslacht in de toekomst kan lezen wat je nu allemaal uithaalt moet je voorzichtig zijn met wat je tweet.