2min

Tags in dit artikel

, , ,

Facebook meldt dat het de identiteit van "Kirllos", de cracker die vorige maand beweerde anderhalf miljoen Facebook logins op de zwarte markt aangeboden te hebben, weten te achterhalen. Het blijkt dat Kirllos helemaal niet zoveel accountgegevens in bezit heeft als hij aanvankelijk beweerde, hoewel hij er wel in geslaagd is om een aantal van de gegevens aan derden te verkopen. Facebook heeft ook het loginsysteem bijgewerkt om herhaling te voorkomen.

Facebook heeft de identiteit van Kirllos niet gepubliceerd, maar zegt dat de cracker werkt vanuit Rusland. Facebook heeft de lokale instanties ingelicht. "We hebben de identiteit van Kirllos bepaald door middel van IP-adressen, online rekeningen en andere informatie en denken dat hij zeer waarschijnlijk een low-level cracker is", aldus Facebook-woordvoerder Simon Axten.

Kirllos was blijkbaar een dermate "low-level cracker" dat hij het aantal accounts behoorlijk had overdreven. Volgens Axten was de cracker wel in het bezit van een aantal inloggegevens, maar het aantal gekraakte accounts bleek uit onderzoek van Facebook een stuk lager te liggen dan Kirllos in eerste instantie melde. Het bedrijf heeft de wachtwoorden van de gekraakte accounts gereset en de gebruikers ingelicht. Kirllos lijkt ook te zijn verdwenen van het internet en heeft niet gereageerd op aanbiedingen om meer accounts te kopen.

Dit was waarschijnlijk maar een van de vele redenen waarom Facebook besloten heeft om zijn beveiligingsinstellingen te updaten en zo de gegevens van gebruikers beter te beveiligen. Gebruikers kunnen nu hun accounts zo instellen dat elk apparaat dat toegang vraagt tot hun Facebook-inloggegevens goedgekeurd moet worden. Gebruikers kunnen dit doen door naar ‘Account Security’ te gaan onder ‘My Account’ en daar aan te geven dat er een waarschuwing moet worden gegeven wanneer iemand probeert in te loggen met een apparaat dat nog niet is goedgekeurd. Daar komt nog bij dat Facebook nu om meer informatie van iemand vraagt die probeert in te loggen vanaf een onbekend apparaat.