2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De website Lamebook heeft Facebook voor de rechter gesleept. De website staat bekend om het verzamelen van vreemde Facebook-statusupdates. Nu beweert de website dat zij het merkenrecht hebben op de naam Facebook.

Afgelopen maart eiste Facebook van Lamebook dat zij moesten stoppen met de naam, het logo en de vormgeving van de website. Volgens TechCrunch heeft Facebook dit meerdere keren medegedeeld en zelfs gedreigd om een rechtzaak aan te spannen tegen Lamebook.

Nu blijkt echter dat Lamebook in plaats van in de verdediging te schieten, de aanval heeft gekozen en klagen zij het sociale netwerk als eerste aan om zo een preventief besluit te krijgen van de rechter: dat er niks mis is aan de website van Lamebook. Volgens Lamebook is het niets meer dan een parodie. In de Amerikaanse wet wordt parodiën toegestaan en ziet in het maken van parodiën geen inbreuk op het merkenrecht. De website zou naar eigen zeggen op geen enkele wijze concurreren met Facebook.

Facebook laat tegenover TechCrunch weten dat zij maanden met Lamebook hebben gepraat om het probleem op te lossen. Maar vooralsnog heeft de website gekozen voor een procesvoering. "We vertrouwen op onze positie en geloven dat we in de rechtszaal zullen zegevieren", aldus Facebook.

Lamebook werd in april 2009 gelanceerd door Jonathan Standefer en Matthew Genitempo uit Texas. De website is duidelijk geïnspireerd op Facebook als het gaat om kleuren, het logo en de naam. Eerder kwamen andere bedrijven in aanraking met Facebook. Eén van de recente bedrijven waren de websites Faceporn en Teachbook. Beide namen zouden teveel lijken op Facebook.