2min

Volgens enkele grote internationale IT websites zou Google gisteren een nieuw sociaal netwerk gaan aankondigen genaamd Google Circles. Er kwam echter geen aankondiging, wel een Twitter bericht van Google waarin werd medegedeeld dat ze niets gingen aankondigen. Later werd er door Google medewerker Chris Messina verklaard: "Ik heb geen idee waar dit verhaal over gaat".

Google was afgelopen weekend aanwezig op de conferentie South by Southwest Interactive, een event dat mede door Google werd georganiseerd. Op dit event zou Google volgens de geruchten de nieuwe sociale dienst lanceren.

Ondanks dat het niet waar bleek te zijn, wil dat niet zeggen dat Google over enkele maanden niet alsnog met iets soortgelijks op de markt komt. Het idee in combinatie met de naam van de dienst is in elk geval niet slecht bedacht. Het zou gaan om een dienst waar gebruikers foto’s, video’s en statusberichten mee kunnen uitwisselen. De nieuwe dienst zou echter strengere privacy instellingen hebben waardoor de berichten alleen door een selecte groep mensen is te bekijken. Deze selecte groep mensen is jouw vriendenkring oftewel circle.

Deze nieuwe dienst zou in samenwerking met Chris Messina worden ontwikkeld, een man die inmiddels werkzaam is bij Google en veel ervaring heeft met het opzetten van sociale media. Zoals al eerder te lezen heeft hij geen idee waar dit verhaal over gaat, waarmee het bestaan van de dienst meteen in twijfel wordt getrokken.

Als we even teruggaan naar eerdere pogingen van Google dan heeft Google Buzz wel erg veel gelijkenissen met Circles. Daarmee kon je ook statusberichten plaatsen met afbeeldingen en video’s. Het enige verschil is dat Buzz geen privacy instellingen kenden en iedereen alles kon inzien.

Dat Google actief wil worden op sociaal gebied is in elk geval geen groot geheim. Google wil graag een stukje martkaandeel overnemen van Twitter en Facebook. Google heeft ook al meerdere pogingen gedaan om sociaal een succes te worden met Google Buzz, Google Wave en Orkut. Waarvan Orkut de enige dienst is met wat succes, de dienst doet het in Zuid-Amerika vrij goed.

Als we kijken naar de geruchten van de laatste maanden, dan lijkt Google wel bezig te zijn met een nieuw sociaal netwerk. Dit netwerk is door de media gedoopt tot ‘Google Me’. Google heeft er zelf nog helemaal niets over losgelaten, maar er gaan meerdere geruchten dat Google dit sociaal netwerk aan gaat kondigen tijdens Google I/O op 10 en 11 mei. Google I/O is een Google conferentie die elk jaar wordt gehouden om grote aankondigingen te doen.