2min

De langlopende rechtszaak tussen Microsoft en i4i is eindelijk beslecht, Microsoft heeft verloren en moet maar 290 miljoen dollar betalen wegens het schenden van het patent van i4i. Een belangrijke uitspraak want een kleine partij als i4i is erin geslaagd een patentzaak te winnen van een IT reus.

Het kleine Canadese bedrijf starten de procedure tegen Microsoft al in 2007 wegens patentschending. Het patent heeft te maken met de manier waarop Microsoft gebruikmaakt van XML in onder andere zijn Office pakket. Dit had eerder tot resultaat dat Microsoft bepaalde versies van het officepakket uit de schappen moest halen in de VS, waarnaar Microsoft besloot om de betreffende XML functionaliteit er maar volledig uit te slopen zodat de betreffende versies terug de winkel in konden.

Het verwijderen van de XML-functies was echter ook weer tegen het zere been van veel .NET-ontwikkelaars die veel gebruik maakte van de XML-functies. Zij moesten op zoek naar een alternatief en dat is niet 123 voor handen, waardoor uiteindelijk de ontwikkelaars de dupe zijn. Het was dus beter geweest als Microsoft gewoon een licentie had gekocht van i4i.

Microsoft is het niet eens met de manier waarop een patentrechtszaak verloopt. Zo is Microsoft van mening dat de manier waarop de kleine bedrijven aannemelijk moeten maken dat een patent bij hen ligt, veel makkelijker is dan dat de aangeklaagde partij, in dit geval Microsoft, moet bewijzen dat zij geen inbreuk plegen op deze patenten. Dit is totaal onevenredig aldus Microsoft.

De Hoge Raad in de VS oordeelde uiteindelijk dat het tegenbewijs helder en overtuigend moet zijn. Waardoor Microsoft toch echt zijn best moest doen het tegendeel te bewijzen. Dat is duidelijk niet gelukt vandaar dat Microsoft nu 290 miljoen dollar moet betalen.

Deze uitspraak zou weleens grote gevolgen kunnen gaan hebben voor grote IT-bedrijven. Het kleine Canadese bedrijfje i4i heeft namelijk bewezen dat je als klein bedrijf wel degelijk een patentrechtszaak kan winnen. Zeker gezien het feit dat de aangeklaagde partij met overtuigend bewijs moet komen dat zij geen inbreuk maken. Veel grote IT-partijen steunde Microsoft dan ook in deze zaak omdat ook zij weinig zin hebben in dit soort rechtszaken. Zo kon Microsoft in dit geval rekenen op de steun van Google, Apple, Facebook en HP.

Natuurlijk is dit wel een beetje scheef want juist veel van deze grote IT-partijen slaan elkaar bijna maandelijks om de oren met patentrechtszaken.