2min

Vorige week berichtte Techzine dat er drie nepwinkels van Apple in de Chinese stad Kunming gevestigd zijn. Zowel klanten als medewerkers waren onder de indruk dat ze in een officiële Apple Store waren. Deze onthulling heeft een hoop klagende klanten op de been gebracht. De Chinese commerciële en industriële autoriteiten hebben een onderzoek aangekondigd.

Het logo, de inrichting, de wenteltrap, de blauwe t-shirts van de medewerkers: wie niet beter weet zou denken dat hij in een Apple Store staat. Maar in werkelijkheid is het een nepwinkel die producten van Apple verkoopt. Je moet goed opletten om het bedrog waar te nemen. Zelfs de medewerkers waren er heilig van overtuigd dat ze in een officiële Apple Store werkten.

Het nieuws van de nepwinkel bracht veel woedende klanten op de been. Ze zijn naar de winkel gegaan en hebben hun geld teruggeëist. "De media schilderen ons af als een nepwinkel, maar we verkopen geen namaakproducten. Al onze producten zijn echt, kijk zelf maar", zei een van de medewerkers tegen een woedende klant. "Er is geen Chinese wet die mij verbiedt om mijn winkel in te richten zoals ik dat wil."

Niet alle klanten maken er een probleem van dat zij hun producten bij een nepwinkel hebben gekocht. "Zolang de producten echt zijn, is er wat mij betreft niets aan de hand. Je gaat ten slotte een winkel binnen voor de producten. Als de producten echt zijn, wat maakt het dan uit dat de winkel nep is?" aldus een van de klanten.

De zaak is hiermee echter niet afgedaan. De Chinese commerciële en industriële autoriteiten in Kunming hebben een onderzoek gelanceerd naar alle elektronicazaken in de stad. De inspecteurs kijken of de winkels beschikken over de juiste vergunningen om hun producten te verkopen en controleert waar zij hun elektronica inkopen. De resultaten van het onderzoek zullen op korte termijn in de openbaarheid worden gebracht, aldus één van de medewerkers.

De zaak kwam aan het licht toen een Amerikaanse blogger, die woonachtig is in de stad, een blog over de nepwinkel schreef. In eerste instantie was zij onder de indruk dat ze in een officiële Apple Store was, maar na enige tijd ontdekte ze het bedrog. Op haar weblog heeft ze diverse foto’s geplaatst die laten zien dat het om een nepwinkel gaat.