2min

Enkele Australische scholen hebben de woede van de studenten op zich gehaald. Zij huren een particulier bedrijf in dat de Facebook-profielen van alle studenten in de gaten houdt.

De school wil weten wat de studenten online zoal over de school zeggen en schrijven. Daarom hebben enkele scholen een bedrijf ingeschakeld dat de online profielen van de studenten nauwlettend in de gaten houdt. Naast Facebook houdt het bedrijf ook andere sociale media zoals Formspring en Tumblr in de gaten.

"Wij kijken waar de conversaties plaatsvinden, waar jongeren of interessante gemeenschappen online bijeenkomen", zegt James Griffin van het onderzoeksbureau. Het bureau zegt geen persoonlijke boodschappen te onderscheppen, hoewel ze in technisch opzicht wel daartoe in staat zou zijn.

Asham is een van de particuliere scholen die het surfgedrag van zijn studenten observeert. Of ze nu thuis achter de computer zitten of hun smartphone gebruiken, ze worden altijd en overal in de gaten gehouden. Vrouwelijke studenten op deze school mogen niet eens gebruik maken van sociale media.

"We weten dat sociale media een zeer belangrijke manier is geworden om te communiceren voor deze generatie, en we begrijpen dat het een belangrijk onderdeel van hun leven is geworden. Maar we zijn ons ook bewust van de gevaren als we hen ongemoeid hun gang laten gaan. De studenten weten dat we ze in de gaten houden. Het enige dat we willen is dat ze veilig zijn", aldus directeur Frances Booth.

Diverse andere Australische scholen hebben aangegeven hun studenten op deze manier in de gaten te houden. De ene school zegt dit te doen om opvoedkundige redenen, de ander om digitaal pesten tegen te gaan.

Vreemd genoeg is er maar één persoon die opkomt voor de belangen en de rechten van de studenten. Cameron Murphy van de NSW Council for Civil Liberties spreekt van een "schandalige inbreuk op de privacy van studenten".

Ook in Nederland weten scholen zich vaak geen raad met de surfende leerlingen. Uit onderzoek van Nationale Academie voor Media en Maatschappij is gebleken dat scholen een chaotisch beleid voeren en onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden van smartphones. Zo worden zowel leerlingen als docenten digitaal gepest, bijvoordeeld door een Hyves-pagina aan te maken waar deze persoon helemaal wordt zwart gemaakt. Docenten durven de smartphones vaak niet af te pakken omdat ze de vrede in de klas willen bewaren.

De onderzoekers pleitten voor duidelijkere regels, hardere afspraken en het aanstellen van MediaCoaches die als aanspreekpunt kunnen fungeren voor alle mediagerelateerde zaken binnen de school.