2min

Tags in dit artikel

, ,

Sociale netwerksites zijn goed om contacten te leggen en te onderhouden. Ze zijn echter niet goed voor jaloerse types, zo worden één op de drie echtscheidingen in Amerika veroorzaakt door dergelijke sociale websites.

Dat schrijft Het Laatste Nieuws op basis van een artikel uit het gezondheidsmagazine Bodytalk. In het artikel wordt een Amerikaans onderzoek aangehaald waaruit zou blijken dat één op de drie echtscheidingen het gevolg is van interactie op sociale netwerksites als Facebook en Twitter. Volgens deze studie, die gebaseerd is op 308 Facebook-gebruikers, worden gevoelens van jaloezie versterkt door social netwerksites. Hierdoor worden jaloerse types dus nog jaloerser op hun partner. Wie daarentegen weinig gevoelens van jaloezie heeft, zal deze ook niet creëren door Facebook, aldus de onderzoekers.

Niet alleen kunnen sociale netwerksites geliefden uit elkaar drijven, ze kunnen ze ook bij opnieuw elkaar brengen. "Je kan het sociale netwerk op zich niet beschuldigen, maar toch is het oorzaak van veel relatie-ellende. Met regelmaat gebeurt het dat vroegere liefjes die elkaar terugvinden via Facebook, opnieuw in elkaars armen vallen", aldus Bodytalk.

Uit Nederlands onderzoek zou eveneens blijken dat sociale netwerksites jaloerse gevoelens zou kunnen opwekken en versterken. De ondervraagden kregen 42 activiteiten voorgelegd die jaloersheid zouden kunnen uitlokken. "Fysiek vreemdgaan van de partner" wekte vanzelfsprekend de meeste jaloezie op, gevolgd door "technologische ontrouw". Hierbij moet je denken aan het versturen van sms’jes, tweets of romantische e-mails.

Uit een ander onderzoek blijkt dat onlinerelaties het liefdesleven op dezelfde manier eveneens kunnen beïnvloeden als buitenechtelijke relaties. Onlinerelaties leiden niet per definitie tot vreemdgaan, maar vergroten op emotioneel vlak veel schade.

Zoals gezegd kan internet ook gevoelens van vreugde en blijdschap teweegbrengen. In 2008 vroeg een werknemer van Google zijn vriendin ten huwelijk via Google Street View. Ook het contact via datingsites kunnen uitmonden in huwelijken.