2min

Tags in dit artikel

, ,

De populaire radiozender Radio 538 staakt per direct de podcasts 538 Dance Department en Powermix. Buma Stemra, de belangenbehartiger voor muziekuitgevers, eist dat de radiozender meer geld moet betalen voor de podcasts.

Dat schrijft Radio 538 op zijn website. De podcasts zijn herhalingen van programma’s die de radiozender gratis aanbiedt aan de luisteraars. Mocht je toevallig een radio-uitzending gemist hebben op Radio 538 die een eigen podcast heeft, dan is het mogelijk om deze op ieder gewenst moment terug te luisteren. Radio 538 verdient geen rode cent aan deze dienst.

Volgens de zender betaalt Radio 538 jaarlijks een bepaalde vergoeding aan Buma Stemra voor het muziekgebruik in deze podcasts. De belangenbehartiger kondigde al eerder aan dat deze vergoeding dit jaar omhoog zou gaan, zonder een precies getal te noemen. "Echter blijkt nu dat Radio 538 bijna 100 keer zoveel moet gaan betalen, met terugwerkende kracht vanaf januari 2011", aldus de radiozender in een verklaring op haar website. Daarom besloot de zender per direct alle podcasts van de website te verwijderen.

Jan-Willem Brüggenwirth, algemeen directeur van Radio 538, zegt: "We betalen graag voor de muziek die we gebruiken, maar dan wel zonder mes in de rug." DJ Dennis Ruyter, presentator van het programma Dance Department, laat zich zeer negatief uit over Buma Stemra. Zo zegt hij onder meer het volgende: "Buma doet aan zelfverrijking. Gaat helaas niet om de muziek of artiesten. Een onhoudbaar ouderwets systeem."

Een woordvoerder van Buma Stemra heeft aan NU.nl laten weten dat de oude tarieven stammen uit de begintijd van de podcasts. Volgens hem zijn podcasts inmiddels uitgegroeid tot een "aankoopvervangend product". ""Het oude tarief was 240 euro per podcast. In het nieuwe bekostigingssysteem moet 1 cent per gedownloade podcast worden betaald", aldus de woordvoerder.

Dat lijkt niet veel, maar aangezien Radio 538 een miljoenenpubliek heeft kan deze nieuwe regeling wel eens zeer nadelig uitpakken voor de radiozender. Buma Stemra spreekt van een "eerlijke vergoeding voor alle uren muziek".

Ook Kamerlid Kees Verhoeven (D66) heeft zich kritisch uitgelaten over deze gang van zaken. In een tweet schrijft hij het volgende: "Beschouwt #bumastemra podcast als kopie? Dan nog is 100 keer meer van #Radio538 ondoenlijk! Bovendien: waar gaat geld heen??", aldus Verhoeven. Ook andere mensen zijn niet te spreken over deze actie.

In de meest brede zin omvat podcasting alle digitale bestanden die je van internet kunt halen en kunt afspelen. Dat is dus veel breder dan audio of muziek: ook video en luisterboeken vallen daaronder. Het besluit van Buma Stemra om de vergoeding voor podcasts te verhogen zal gegarandeerd ook een grote impact hebben voor andere aanbieders, omdat het aanbieden ervan flinke knaken kan gaan kosten (afhankelijk van de populariteit van de podcasts).