2min

Tags in dit artikel

, ,

Het bekende internet- en dataonderzoeksbureau comScore wordt aangeklaagd. De aanklagers claimen dat het onderzoeksbureau wachtwoorden, creditcardnummers en het burgerservicenummer van nietsvermoedende gebruikers achterhaalt.

Dat schrijft het internationale persbureau Reuters. De rechtszaak is aangespannen door twee aanklagers die software van de website van comScore hebben gedownload. Volgens hen scant comScore alle bestanden op je computer als je hun software downloadt en verandert het je beveiligingsinstellingen. Met deze rechtszaak willen de aanklagers een verbod opleggen op diverse handelspraktijken van het bureau alsmede een schadevergoeding opstrijken.

Wie iets van de website van comScore downloadt en installeert, geeft comScore toestemming om bepaalde gegevens van je computer te halen. Deze verkoopt comScore vervolgens door aan andere grote bedrijven zoals Best Buy, Facebook en Microsoft. Volgens de aanklacht verzamelt comScore niet alleen gegevens van je eigen computer, maar ook van andere gebruikers die op hetzelfde netwerk zitten en stuurt deze informatie vervolgens terug naar het bedrijf.

De software van comScore is veelal onzichtbaar verwerkt in andere applicaties, zoals screensavers en games. Volgens de aanklacht zou comScore haar bezoekers niet daarvan op de hoogte stellen. Als deze applicatie eenmaal gedownload is, verandert de verborgen software de instellingen van de firewall waardoor comScore volledige toegang heeft tot iemands computer. In theorie is het dan mogelijk om veranderingen aan te brengen in de bestanden van die persoon. Ten slotte is het volgens de aanklacht vrijwel onmogelijk om deze software uit te schakelen zodra deze geïnstalleerd is.

Een woordvoerster van comScore zegt zich met hand en tand te zullen verzetten tegen deze beschuldigingen. ComScore waarschuwt bezoekers dat al hun internetactiviteiten gemonitord worden. Daarnaast passen ze filters toe om vertrouwelijke informatie zoals wachtwoorden uit deze dataverzameling te vissen.

Advocaten die zich gespecialiseerd hebben in privacybescherming maken zich steeds vaker zorgen om de informatie die gebruikers veelal ongewild verspreiden via het internet. Zo heeft Google zich in het verleden meer dan eens moeten verantwoorden tegenover de rechter voor vermeende privacyschendingen met Google Street View. Zo zouden de camera’s gevoelige informatie vastleggen die vervolgens via onbeveiligde WiFi-netwerken van internetgebruikers waren verzonden.