2min

Twitter is zeer populair onder Nederlandse internetgebruikers. Ruim een kwart van hen heeft een Twitter-account. Nederland behoort daarmee wereldwijd tot de absolute top. Dat Twitter te pas en onpas wordt gebruikt voor allerlei doeleinden is niets nieuws. Als je in Nederland een tweet met dreigende inhoud of valse berichtgeving verstuurt, loop je het risico dat je boete, een beperkte gevangenisstraf of taakstraf opgelegd krijgt door de rechter. In Mexico kennen de autoriteiten geen genade met deze Twitteraars: een leraar en een radiopresentatrice hangen 30 jaar celstraf boven het hoofd voor het verspreiden van valse berichten via Twitter.

Dat schrijft het Britse nieuwsblad The Guardian. Volgens de Mexicaanse autoriteiten verspreidden de leraar en radiopresentatrice valse berichten over een serie ontvoeringen via Twitter om paniek te veroorzaken. Volgens de politie stuurden zij tweets waarin ze vertelden dat terroristen scholen aanvielen in het Zuid-Oosten van de stad Veracruz.

Het gevolg van deze berichtgeving was dat tientallen ouders in paniek in de auto sprongen om hun kind van school te halen. Daarbij ontstonden 26 auto-ongelukken met veel materiële schade. Ook de telefoonlijnen van de hulpdiensten raakten overbelast, omdat ouders wilden weten wat de stand van zaken was.

De man en de vrouw dreigen nu aangeklaagd te worden op basis van terrorismewetgeving, waarbij ze een gevangenisstraf van 30 jaar boven het hoofd hangt. De Mexicaanse autoriteiten lijken hiermee een voorbeeld te willen stellen. Beide verdachten zouden in het verleden al eerder valse berichten via Twitter hebben verstuurd.

Volgens de advocaten van de verdachten stuurden hun cliënten alleen geruchten door die al langer op internet ten ronde gingen. Een van de verdachten vroeg zich af hoe de Mexicaanse autoriteiten dit hem konden aandoen "voor het retweeten van een boodschap".

Ook Amnesty International bemoeit zich met de zaak. Zij beschuldigen overheidofficials voor het schenden van het recht op vrijheid van meningsuiting. Volgens de mensenrechtenorganisatie wil het bestuur met deze aanklacht de aandacht van de drugsoorlog in de stad afschuiven. Mensen schakelden voor informatievoorziening over naar social media en sturen allerlei berichten die ze tegenkomen rond, of deze nou waar zijn of niet.

"Het gebrek aan veiligheid creëert een sfeer van wantrouwen. Mensen proberen zichzelf in bescherming te nemen door geruchten via social media door te sturen, omdat er weinig tot geen betrouwbare informatievoorziening is", aldus Amnesty. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn er in de afgelopen vijf jaar 35.000 mensen om het leven gekomen in deze drugsoorlog.

Social krijgen wel vaker de schuld in de schoenen geschoven voor ernstige voorvallen. Bij de hevige rellen in Engeland vorige maand werden twee jongens veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor het aanmoedigen om deel te nemen in de gewelddadigheden. Andere onderzoekers en media zeggen dat social media geen rol hebben gespeeld in de gewelddadige uitbarstingen in Engeland.