Abonneer je gratis op Techzine!

Facebook gaat zijn eerste datacentrum in Europa bouwen. Als locatie voor dit datacentrum heeft het internetbedrijf het Zweedse plaatsje Lulea gekozen. Deze locatie is vooral gunstig omdat het eenvoudig is om de servers te koelen.

Met het nieuwe datacentrum zullen de prestaties van het sociale netwerk verbeteren voor de Europese gebruikers, aldus Facebook. Het internetnetbedrijf heeft bewust voor deze locatie gekozen vanwege het koude klimaat. Zodoende kost het minder energie om de servers in het nog te bouwen datacentrum te koelen en dat is wel zo goed voor het milieu. Daarnaast heeft Facebook vanaf deze locatie eenvoudig toegang tot duurzame energie die wordt opgewekt door een waterkrachtcentrale in de buurt.

"Facebook heeft meer gebruikers buiten de grenzen van de Verenigde Staten. Daarom was het de hoogste tijd om uit te breiden naar Europa", zegt Tom Furlong, degene die de projectleiding op zich neemt.

Op dit moment slaat Facebook alle gegevens op in datacentra die zich in de VS bevinden. Het datacentrum in Lulea brengt daar verandering in. Het pand krijgt een totale oppervlakte van 28.000 vierkante meter. Als alles volgens planning verloopt zal het gebouw in 2014 volledig operationeel zijn. Het zal 120 MW kosten om het gehele datacentrum van energie te voorzien. Dit zal geheel gewonnen worden uit waterkracht.

Hoeveel Facebook gaat investeren in het nieuwe datacentrum is niet bekend. Bestuurders uit Lulea spreken over een bedrag van 760 miljoen dollar. De Zweedse overheid zou volgens hen bereid zijn om 16 miljoen dollar voor haar rekening te nemen.

Facebook is niet het enige internetbedrijf dat voorzichtig probeert om te springen met het milieu. Google maakt bij verschillende datacentra gebruik van windenergie om het pand van stroom te voorzien. Om het datacentrum in Finland te koelen gebruikt het bedrijf zeewater in plaats van airconditioning.