Anonymous ziet af van oorlog met Los Zetas

Abonneer je gratis op Techzine!

Anonymous uitte kennelijk grote woorden toen ze de oorlog verklaarde aan het Mexicaanse drugskartel Los Zetas. De leden van het internationale hackersorganisatie zegt niet langer de strijd met de gangsters uit Mexico aan te gaan. Los Zetas zou volgens geruchten zijn eigen beveiligingsexperts inhuren en Anonymous gedreigd hebben fysieke vergelding.

Begin deze week verklaarde Anonymous dat ze de strijd zou aangaan met Los Zetas, omdat deze groep een van hun leden ontvoerd zou hebben. Daarop eiste Anonymous zijn onmiddellijke vrijlating. Zo niet, dan zouden de hackers gegevens openbaar maken van mensen die met hen geassocieerd worden zoals corrupte politieagenten en overheidsmedewerkers. De operatie kreeg de codenaam #OpCartel.

Waarom Anonymous ineens terugkrabbelt is niet helemaal duidelijk. Volgens beveiligingsbedrijf Stratfor zou Los Zetas met geweld en vergelding hebben gedreigd als Anonymous zijn plannen doorzet. De drugsdealers zouden beveiligingsexperts van buitenaf hebben ingehuurd om hen op te sporen. Zodra zij hen op hadden gevonden zouden ze Anonymous een lesje leren dat ze nooit zouden vergeten, en waarschijnlijk zelfs doden aldus Stratfor.

Los Zetas is berucht om zijn brute moorden. Zo onthoofdden enkele leden in september een vrouw die een negatief berichtje op internet had geplaatst over de groep. Ook hadden ze een man opgehangen die een brief bij zich droeg waarin Los Zetas internetters waarschuwde als ze amok maken op het internet. En zo zijn er nog meer dode lichamen gevonden waar Los Zetas verantwoordelijk voor zou zijn.

Via Twitter hebben verschillende gebruikers hun zorgen geuit over het gevaar van de operatie tegen Los Zetas. De initiatiefnemers zeggen geen doden op hun geweten te willen hebben en daarom afzien van verdere actie tegen het Mexicaanse drugskartel.

Tevens kunnen er vraagtekens gezet worden of de initiatiefnemers wel lid van Anonymous zijn. Normaal gesproken hackt Anonymous websites om bedrijven te dwarsbomen, maar welke site zou de groep in deze kwestie moeten hacken? Drugskartels hebben geen websites in de lucht waarmee ze naar de buitenwereld communiceren. Het is dus maar de vraag of Anonymous daadwerkelijk deze operatie heeft opgezet.