1 min

Veel internetgebruikers klagen geregeld dat Facebook teveel persoonlijke gegevens verzamelt en mogelijk zelfs doorverkoopt aan derden. Maar volgens Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, vormen partijen zoals Google, Microsoft en Yahoo een grotere dreiging voor onze privacy dan zijn sociale netwerk.

In een televisie-interview benadrukte de voorman van Facebook dat mensen vaak geen of nauwelijks controle hebben op de informatie die Google, Microsoft en Yahoo over internetters verzamelen. "Ik denk dat deze bedrijven met hun grote advertentienetwerken feitelijk wegkomen met het verzamelen van grote stapels informatie, die waarschijnlijk vele malen groter is dan mensen op Facebook delen", aldus Zuckerberg. Maar omdat Facebook zo open is over privacykwesties, is het vaak het mikpunt van kritiek.

In het interview zegt Zuckerberg ook dat Facebook waarschijnlijk eind 2012 één miljard leden heeft. Dan zullen tot die tijd nog zo’n 200 miljoen leden zich moeten aanmelden. Over de beursgang, die al enkele malen is uitgesteld, zei hij dat Facebook deze stap pas zet "als het zinvol" is: "We zullen geen overhaaste beslissingen nemen", aldus Zuckerberg.

Ten slotte zei Zuckerberg dat hij gesproken heeft met Steve Jobs en hem om advies heeft gevraagd over de bedrijfsvoering van Facebook. Zo wilde Zuckerberg van hem weten hoe hij een team om hem heen kon bouwen dat zich met dezelfde toewijding en inzet zou bezighouden als hijzelf. Ook wilde hij van Jobs weten hoe hij de medewerkers van zijn bedrijf gefocust kon houden.