1 min

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) heeft een opmerkelijke Facebook-app ontwikkeld waarmee Facebook vrienden gewaarschuwd kunnen worden voor hun gevaarlijk rijgedrag. Met de applicatie kan via Facebook een krantenartikel opgesteld worden waarin de chauffeur zogenaamd het slachtoffer is geworden van een dodelijk ongeluk.

Wanneer de automobilist het artikel ontvangt per mail "moet het hem de ogen openen over de risico’s van zijn rijgedrag" aldus het BIVV. Met de app wordt voornamelijk gericht op de jongere chauffeurs die te snel rijden, te veel drinken of andere drugs gebruiken. Uit Belgisch onderzoek blijken deze jongeren bij 36 procent van de ernstige verkeersongevallen betrokken zijn. Door het samengestelde overlijdensbericht hopen ze een shocktherapie effect te creëren.

De dag na de release van de applicatie zijn er al 800 overlijdensberichten verstuurd. Sofie Van Damme van het BIVV spreekt over een groot succes en roept iedereen op, die een gevaarlijke chauffeur kent, gebruik te maken van de app.

De bestuurder is de enige die het krantenartikel te zien krijgt en dat zou volgens het BIVV zeer confronterend zijn.