2min

Tags in dit artikel

, , ,

Het lijkt Zynga allemaal enorm voor de wind te gaan, maar er komt vroeg of laat een einde aan dit ‘sprookje’. Ondanks de geweldige en veelbelovende vooruitzichten kan het bedrijf onmogelijk dit optimisme vasthouden.

Dat zegt analist Arvind Bhatia van Sterne Agee, een organisatie die beleggingsadviezen verstrekt. De verwachtingen van game ontwikkelaar Zynga zijn hooggespannen. Door grote successen als Farmville en CityVille verwachten investeerders dat het bedrijf zal floreren. De initiatiefnemers hopen één miljard dollar op te halen met de beursgang, die naar verluidt later deze week zal plaatsvinden. Na Google zou dat de grootste beursopbrengst zijn in de technologiewereld.

Maar dat is valse hoop, aldus analist Bhatia. Het gelooft niet in het succesverhaal van Zynga en waarschuwt investeerders voor deze hype. Weliswaar heeft het bedrijf succesvolle titels op haar naam staan, maar de opvolgers van deze games zijn volgens de analist lang niet zo populair als FarmVille. Beweringen van de oprichters dat ze volgend jaar het aantal gamers wil verdubbelen zijn gebaseerd op hete lucht en niet op cijfers.

Daarnaast is Zynga te afhankelijk van Facebook. Pogingen om een eigen gamingnetwerk op te richten en de markt voor mobiele games te veroveren zijn tot op heden onvoldoende gebleken. Tevens zijn de inkomsten van Zynga weliswaar positief, maar ieder kwartaal genereert de game ontwikkelaar steeds minder omzet. Ten slotte zijn de games van Zynga op dit moment zeer geliefd onder gamers, maar als een andere ontwikkelaar met een nieuw spel op de proppen komt en een goede marketingcampagne voert, dan is het snel gedaan met de populariteit van Zynga. Bhatia zegt dat een koers van 7 dollar per aandeel reëler is dan de verwachte 8,50 tot 10 dollar.