2min

Hoewel diverse partijen hebben aangegeven hinder of financiële schade te ondervinden door de gevolgen van de overstromingen in Azië, zou Apple volgens analisten vooralsnog geen problemen of schade ondervinden. Volgens analisten zullen de overstromingen geen impact hebben op de verkoopcijfers van de Apple-producten.

Facebook, Google, Sony, Intel: allemaal hebben ze aangegeven dat de overstromingen in Thailand en andere delen van Azië invloed hebben op de bedrijfsvoering en zelfs op het bedrijfsresultaat. Door de overstromingen hebben Aziatische fabrikanten de productiecapaciteit van harde schijven flink moeten terugschroeven of zelfs moeten stilleggen. Zo’n 14.000 fabrieken zijn getroffen door de overstromingen waardoor 600.000 mensen momenteel zonder werk zitten. Het getroffen gebied is verantwoordelijk voor meer dan helft van de algehele wereldwijde productie van harde schijven.

Sony heeft geklaagd dat het bedrijf niet in staat was om de overzeese voorraad op peil te houden, wat op zijn beurt weer gevolgen had voor de laatste kwartaalcijfers. Ook chipfabrikant Intel voorspelt dat het komend kwartaal één miljard dollar minder in de boeken kan noteren als gevolg van de overstromingen.

Naast financiële schade ondervinden internetbedrijven als Facebook en Google problemen van heel andere aard: doordat er steeds minder harde schijven beschikbaar zijn, komt hun opslagcapaciteit in gevaar. Uit pure noodzaak kloppen ze bij HP aan met het verzoek servers voor hen te bouwen. Onderzoeksbureau iSupply verwacht dat computerproducenten volgend jaar zo’n 22 miljoen PC’s zullen verkopen wereldwijd, omgerekend een daling van ongeveer 5 procent.

Je zou haast verwachten dat ook Apple in de problemen komt door de overstromingen. Maar niets blijkt minder waar. Analisten verwachten dat Apple geen financiële schade zal lijden door de overstromingen, omdat het bedrijf in staat is om iPads en MacBook Airs te verkopen. Deze producten maken namelijk gebruik van flashgeheugen of SSD’s als opslagcapaciteit en niet van traditionele harde schijven. Tim Cook, de CEO van Apple, is wat voorzichtiger in zijn uitspraken en zegt geen idee te hebben welke impact het tekort aan harde schijven zal hebben op het bedrijf.