2min

Twitter moet definitief de gegevens van onder meer de Nederlander Rop Gonggrijp overhandigen aan het Amerikaanse Ministerie van Justitie in het kader van een onderzoek naar Wikileaks. De rechter heeft hiertoe besloten en wil niet langer een hoger beroep afwachten.

Al sinds december vorig jaar probeert de aanklager de informatie van onder meer Gonggrijps Twitter-account in handen te krijgen. De gegevens zouden belangrijk zijn in een strafrechtelijk onderzoek naar het lekken van gevoelige informatie naar Wikileaks. Eerder deed de rechter al uitspraak dat de informatie vrijgegeven moet worden door Twitter aan de Amerikaanse overheid. Het gevolg was dat er een hoger beroep werd aangetekend tegen deze beslissing, bij de eerste behandeling van dit beroep werd verzocht om de vrijgave van deze informatie op te schorten tot er een uitspraak is.

De rechter heeft dit verzoek afgewezen waardoor de informatie vrijgegeven moet worden. Volgens critici had het in hoger beroep gaan weinig kans van slagen. In vorige zaken bleek dat de Amerikaanse overheid "overweldigend" recht op toegang tot soortgelijke informatie had. "Het procederen over deze onderwerpen heeft de overheid al meer dan een jaar rechtmatige toegang tot mogelijk bewijs ontnomen. Het algemeen belang weegt daarom zwaarder tegen verdere vertraging", stelt de magistraat. Rop Gonggrijp doet een beroep op zijn vrijheid van meningsuiting en zijn recht op privacy.

Met een dwangbevel heeft justitie Twitter verzocht om de algemene informatie zoals naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres maar ook om creditcardnummers voor eventuele betalingen en technische informatie over het gebruik van de systemen van Twitter. De kans is echter klein dat Twitter al deze gegevens heeft aangezien er voor het aanmaken van een Twitter-account slechts een e-mailadres en een bijnaam nodig is. Dat de gegevens nu worden opgevraagd betekent ook niet dat Rop Gonggrijp of een van de andere personen ergens schuldig aan is.