2min

Tags in dit artikel

, ,

SOPA en PIPA zijn "slecht doordachte wetten" en de wereld heeft behoefte aan politiek leiders die pro-internet zijn. Dat is kort samengevat de mening van Mark Zuckerberg, bedenker en oprichter van het populaire sociale netwerk Facebook, over de twee wetsvoorstellen die momenteel bij het Amerikaanse parlement liggen.

Het is de eerste keer dat Zuckerberg zich publiekelijk uitspreekt over de Stop Online Piracy Act (SOPA) en Protect Intellectual Rights Act (PIPA). Facebook is een van de vele grote internetbedrijven die tegenstander is van deze wetgeving. Andere tegenstanders zijn Google, Wikipedia, Twitter en nog vele anderen.

"Internet is de meest krachtige tool die we hebben om een open en verbonden wereld te maken", schrijft Zuckerberg op zijn Facebookprofiel. "We mogen slecht doordachte wetten niet in de weg laten staan van de verdere ontwikkeling van het internet."

Zuckerberg vervolgt zijn betoog: "We hebben politiek leiders nodig die pro-internet zijn. We hebben de afgelopen maanden genoeg met dit soort mensen gesproken die betere alternatieven hebben dan de huidige wetten." Zuckerberg adviseert internetters om hun vertegenwoordigers aan te sporen om zich als pro-internet op te stellen.

Met SOPA en PIPA willen Amerikaanse politici een einde maken aan het op grote schaal schenden van auteursrechten. Websites die mogelijk illegale content aanbieden kunnen dan uit de lucht gehaald worden, bijvoorbeeld door een DNS-blokkade. Andere methoden om deze websites te hinderen die in deze wetten beschreven worden zijn grote zoekmachines verplichten om de zoekresultaten aan te passen, digitale betalingen via bijvoorbeeld PayPal en creditcardmaatschappijen stop te zetten of advertentiediensten zoals Google AdSense verplichten om betalingen te annuleren. En dit alles zonder tussenkomst van een rechter. Velen vrezen dat dit ten koste gaat van een vrij internet, digitale innovatie in de kiem smoort en dat deze maatregel internetcensuur oplegt.

Om hun ongenoegen over de op handen zijnde wetgeving kenbaar te maken, gingen diverse websites gisteren op zwart zoals Wikipedia, Reddit en GroenLinks. Een groot aantal andere websites hanteerde andere middelen om te protesteren tegen deze wetgeving. Zo konden bezoekers van Google.com een petitie tekenen waarin ze zich als tegenstander konden laten registreren.