2min

Tags in dit artikel

, ,

Het Amerikaanse Congress is niet van plan om wijzigingen door te voeren die de online privacy van burgers beter beschermen. Bazen die sollicitanten om hun wachtwoord van hun Facebook-account vragen kunnen voorlopig hun gang blijven gaan.

Eerder deze week werd een amendement om deze praktijken aan banden te leggen nog aangenomen door het Huis van Afgevaardigden, vergelijkbaar met de Nederlandse Tweede Kamer. De wetswijziging sneuvelde alsnog in de Senaat. Ook de regering van president Obama had al te kennen gegeven een veto uit te willen spreken over een wetsvoorstel als het door beide kamers aangenomen zou worden. Het amendement was dus bij voorbaat al gedoemd te mislukken.

De Democraat Ed Perlmutter had het amendement ingediend om sollicitanten en werknemers te beschermen. "Werkgevers kunnen als bedriegers optreden, de identiteit van een werknemer aannemen en zichzelf voortdurend toegang verschaffen tot hun Facebook-account en hun persoonlijke sociale activiteiten monitoren", aldus Perlmutter.

Maar de strijd is nog niet gestreden. Op de achtergrond zijn Senatoren druk bezig met het formuleren van een nieuwe wetgeving en ook diverse lobbygroepen pleiten voor een wetswijziging. De kans is dus groot dat dit verhaal nog een staartje krijgt.

Vorige week schreef Techzine dat werkgevers steeds vaker om de inloggegevens vragen van sollicitanten en werknemers. Werkgevers zeggen dat ze dit doen om zo een beter beeld te krijgen van toekomstige en huidige werknemers. Facebook kondigde daarop aan dat het maatregelen zou treffen om dit soort praktijken uit te bannen. Dat wil het internetbedrijf van ’s werelds grootste sociale netwerk bereiken door rechtszaken aan te spannen tegen alle werkgevers die om de inloggegevens vragen. Niet alleen is het een inbreuk op de privacy, maar tevens is het een middel dat discriminatie in de hand werkt, zo vindt het sociale netwerk.