2min

Tags in dit artikel

, , ,

Fotoapplicatie Instagram wilde aanvankelijk twee miljard dollar hebben van Facebook voor de overname. Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook, deed een beroep op zijn onderhandelingskwaliteiten en wist het gevraagde bedrag uiteindelijk te halveren.

Dat melden anonieme bronnen aan The Wall Street Journal. Daarnaast schetst de krant het beeld dat Zuckerberg alleen gehandeld zou hebben in de overnamekwestie van Instagram. In plaats van te overleggen met de raad van bestuur over de vraag of een overname verstandig was of niet, deelde de jonge CEO de raad mede dat Facebook een bedrag van één miljard dollar had neergelegd voor Instagram.

Dat hij drie dagen daaraan voorafgaand naarstig had onderhandeld met Kevin Systrom, de CEO van Instagram, verzweeg hij eveneens voor de raad. De raad van bestuur mocht nog wel stemmen over de overname van Instagram, maar dat was volgens een anonieme bron tegenover de The Wall Street Journal niet meer dan een formaliteit. "Hij deelde de overname mede, hij consulteerde haar niet", aldus de bron. Aangezien Zuckerberg 57 procent van het stemrecht in handen heeft, kon de raad alleen argeloos toekijken.

Zuckerberg had niet meer dan drie dagen nodig om de grootste overname in de geschiedenis van Facebook af te ronden. Aanvankelijk wilde Systrom een bedrag van twee miljard dollar hebben voor zijn bedrijf. Zuckerberg wist de vraagprijs echter te halveren naar één miljard dollar. Dit bedrag plus de toezegging dat Instagram als zelfstandig bedrijf onder Facebook mocht opereren, waren voor Systrom goede argumenten om in te stemmen met de overname tegen het lagere bedrag.