1 min

Tags in dit artikel

,

Nu Instagram zo ongelooflijk populair is, was het natuurlijk een kwestie van tijd voordat een kwaadaardig iemand een met malware geïnfecteerde nepversie zou distribueren. Dat is precies wat er nu gaande is. Inmiddels zijn er diverse malwareprogramma’s in omloop die zich voordoen als de populaire fotoapplicatie.

Hiervoor waarschuwt beveiligingsbedrijf Sophos in een weblog. In de eerste 24 uur na de lancering van de Android-app werd Instagram maar liefst één miljoen keer gedownload. Na een week stond de teller al op vijf miljoen downloads. Op dat moment werd Instagram eigendom van Facebook. Hiertoe was het bedrijf bereid om één miljard dollar neer te tellen.

Toen Facebook de overname aankondigde gooide dat hoge ogen, zowel voor internationale media als voor cybercriminelen. Deze laatste groep heeft een programma geschreven dat zich voordoet als Instagram, maar in werkelijkheid vol zit met malware. Hiermee willen ze volgens Sophos geld aftroggelen van nietsvermoedende gebruikers. Het beveiligingsbedrijf waarschuwt Androidgebruikers dan ook om de app alleen in de officiële marktplaats Google Play te downloaden. Doe je dat niet, dan riskeer je dat je je smartphone infecteert.

Sophos wijst erop dat dit soort praktijken zich tegenwoordig steeds vaker voordoen. Vorige week berichtte Techzine nog dat er een malafide versie van Angry Birds Space in omloop is. Zodra gebruikers deze app installeren, wordt het mogelijk om met een control & command-server de controle over te nemen van het toestel, met alle gevolgen van dien.