3min

Tags in dit artikel

, ,

Na de Tweede Kamer is het vandaag de beurt aan de Senatoren van de Eerste Kamer om een oordeel uit te spreken over het wetsvoorstel van netnautraliteit. Als de Senaat akkoord gaat met het wetsvoorstel, is Nederland het eerste Europese land dat het principe van netnautraliteit wettelijk vastlegt.

Vorig jaar juni stemde de Tweede Kamer in met het wetsvoorstel van netneutraliteit. De stemming werd toen overschaduwd door een incident van Kamerlid Martijn van Dam (PvdA). Toen de Kamervoorzitter één voor één de amendenten in stemming bracht, stemde het Kamerlid per ongeluk in met een wetswijziging van SGP/CDA. De strekking van dat amendement was dat providers, na nadrukkelijk instemming van de gebruiker, filters mochten toepassen, en dat druisde precies in tegen de geest van het wetsvoorstel. Daags na de stemming werd de vergissing rechtgezet door een nieuw amendement aan te nemen die het eerste corrigeerde.

Bijna een jaar na de stemming in de Tweede Kamer debatteert vandaag de Senaat over het wetsvoorstel. Het idee achter de wet netneutraliteit is dat providers geen onderscheid meer mogen maken in internetverkeer. Ze mogen dus bepaalde diensten geen extra voorrang geven, blokkeren, extra belasten of vertragen. De Kamer maakt wel een uitzondering mogelijk waarin internetproviders wel voorrang mogen verlenen bij extreme drukte, bijvoorbeeld om videostreams te verzorgen tijdens een sportevenement.

Netneutraliteit is een omstreden wetsvoorstel. De digitale burgerbeweging Bits of Freedom en de Consumentenbond zijn voorstander van het wetsvoorstel van de oppositie. "Jouw internet is jouw zaak. Wij willen niet dat providers kunnen beslissen wat jij doet op internet. Alleen op die manier kan jijzelf beslissen welke diensten en websites jij bezoekt", aldus Bits of Freedom. De Consumentenbond vindt het belangrijk dat consumenten toegang blijven houden tot internetdiensten. "Het blokkeren of extra belasten van internetdiensten grijpt in op de vrije toegang tot informatie. Daarnaast wordt het kiezen van een mobiel abonnement nog ingewikkelder dan het nu al is", aldus de Consumentenbond destijds in een brief aan de Tweede Kamer.

Maar er zijn ook volop tegenstanders. De CEO van Vodafone, Vittorio Coalo, schreef vorig jaar juni (net voor het debat en de stemming in de Tweede Kamer) in een ingezonden stuk aan The Financial Times dat Nederland er goed aan doet online concurrentie te stimuleren en discriminatie tegen te gaan. In zijn ogen beperken wetten, zoals de oppositie die voor ogen heeft, het ondernemerschap en de mogelijkheden voor verdere investeringen door deze sector.

Ook Martin Cave, een Nederlandse professor aan de London School of Economics, is van mening dat het wettelijk vastleggen van netneutraliteit een slecht idee is. Volgens de professor is dat desastreus voor de economie, omdat het de mogelijkheden voor ondernemerschap, werkgelegenheid en investeringen verkleint. "In het Verenigd Koninkrijk hebben we betrouwbare mechanismen die ons beschermen tegen misbruik en marktoverheersende praktijken. Netneutraliteit in Europa is daarom een oplossing die zoekt naar een probleem dat niet bestaat", aldus Cave.

De Eerste Kamer stemt op woensdag 15 mei over het wetsvoorstel van netneutraliteit. Mocht de Senaat instemmen met het wetsvoorstel, dan is Nederland het eerste land in Europa dat het principe van netneutraliteit wettelijk vastlegt. Momenteel heeft alleen Chili wetgeving dat netneutraliteit garandeert.

Update: in tegenstelling tot de berichtgeving die de redactie van Techzine bereikte, heeft de Eerste Kamer gisteren toch gestemd over de nieuwe Telecomwet. Een parlementaire meerderheid heeft ingestemd met het wetsvoorstel dat netneutraliteit juridisch vastlegt. De digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom spreekt van "een historisch moment voor internetvrijheid in Nederland". Minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) liet via Twitter weten verheugd te zijn. De nieuwe regels treden vanaf volgend jaar in werking.