1 min

Tags in dit artikel

, ,

Twitter heeft een bevel van een rechtbank in New York naast zich neergelegd. De internetdienst werd opgedragen informatie over één van haar gebruikers aan justitie op te geven, maar lijkt dit dus vooralsnog te weigeren. In een motie geeft Twitter aan dat het bedrijf niet gedwongen zou moeten worden om de opgevraagde data te overhandigen.

De opgeëiste informatie betreft die van Malcolm Harris, een Twitteraar die wordt vervolgd wegens het verstoren van de openbare orde tijdens een protest van Occupy Wall Street op de Brooklyn Bridge in New York. Dit protest vond plaats in 2011.

De Amerikaanse organisatie voor burgerrechten (ACLU) noemt de zaak een belangrijke test voor de vrijheid van online meningsuiting. Twitter verdedigt haar standpunt door te stellen dat met het overhandigen van de informatie, federale wetten overtreden worden en dat het bedrijf de eigendomsrechten op de Twitter-berichten van de gebruiker zou schenden. De ACLU heeft dan ook veel lof voor Twitter, omdat het internetbedrijf de rechten van de gebruikers wat betreft vrijheid van meningsuiting verdedigt.

Ook Malcolm Harris zelf, de demonstrant in kwestie, heeft een motie ingediend bij de rechtbank. Harris geeft aan dat er geen rechtvaardiging is voor het opvragen van elektronische data. Deze motie werd echter afgewezen door de rechter, omdat Harris geen juridische status heeft waarmee hij de dagvaarding kan aanvechten.