1 min

Facebook overweegt om de leeftijdsgrens voor gebruikers te verlagen. De grens ligt op dit moment nog op dertien jaar, deze werd ingevoerd met het oog op Amerikaanse wetgeving. In andere landen gelden echter andere regels en daar wil Facebook op inspelen.

Tegenover de Sunday Times stelt de Britse beleidsdirecteur van Facebook, Simon Milner, dat het bedrijf nadenkt over het versoepelen van de leeftijdsgrens. De regel is wereldwijd toegepast, maar is gebaseerd op wetgeving uit de Verenigde Staten. Het is daarom waarschijnlijk dat Facebook er voor kiest om de wijzigingen alleen buiten de Verenigde Staten toe te passen. Milner geeft daarbij verder aan dat kinderen onder de dertien toch al vaak de weg naar het sociale netwerk weten te vinden en ze zich weten aan te melden door te liegen over hun leeftijd. Soms hebben zij hiervoor ook toestemming van ouders.

ICT-jurist Arnoud Engelfriet vertelt aan Tweakers dat in de Nederlandse privacywet is vastgelegd dat kinderen onder de zestien toestemming moeten hebben van ouders of vertegenwoordigers om lid te worden van een sociaal netwerk. Het is daarom onbekend of Facebook ook in Nederland de minimumleeftijd van dertien af gaat schaffen.