1 min

Twitter heeft donderdag last gehad van een grote storing. De problemen bleken niet plaatsgebonden te zijn waardoor de hele wereld last ondervond. Een DDoS-aanval zou mogelijk de oorzaak zijn geweest.

Wat de oorzaak echter precies is, kan nog niet met zekerheid gezegd worden. Twitter laat namelijk weten dat de problemen ontstonden door een bug in de infrastructuur van een van de servers van het bedrijf. Echter kwam deze verklaring van Twitter niet al te lange tijd na een verklaring van een groep hackers. De groep UGNazi claimt namelijk tegenover enkele websites dat zij verantwoordelijk zouden zijn voor het neerhalen van de microblogdienst.

De problemen van Twitter ontstonden gedurende de namiddag, Nederlandse tijd. In het begin van de avond leken de problemen grotendeels opgelost te zijn en een groot deel van de gebruikers de dienst weer zonder problemen gebruiken. Door de problemen zouden gebruikers voornamelijk problemen hebben ondervonden met het inloggen op de website.

Update
In een officieel blogbericht laat Twitter weten dat de storing plaats kon vinden door een zogenaamde cascading bug. Alle geruchten over hackers, een nieuw kantoor, Euro 2012 of GIF-avatars zijn volgens het sociale netwerk dan ook onzin.

Een cascading bug is een fout welke geen betrekking heeft op één software-element, maar trapsgewijs steeds meer problemen veroorzaakt in allerlei elementen. Het karakteristieke element van zo’n bug is dat deze invloed heeft op alle gebruikers, zoals gisteren duidelijk werd.