1 min

Facebook heeft de Friendshake-functie die afgelopen weekend werd ontdekt weer offline gehaald. Met Friendshake werd het mogelijk om op eenvoudige wijze te zien waar Facebook-contacten zich bevinden. De app werd al gauw bestempeld als een hulpmiddel voor stalkers.

In een verklaring maakt Facebook duidelijk dat Friendshake, of Find Friends Nearby, nooit bedoeld was om door een groot publiek gebruikt te worden. Dat de dienst nu offline gehaald is, was volgens het sociale netwerk enkel onderdeel van het intern testen van de toepassing. ‘Zoals bij alle tests worden sommige toepassingen publiekelijk doorgevoerd, andere worden afgeschoten of terug naar de tekentafel gestuurd’.

De introductie van Frienshake zorgde gelijk voor zorgen bij privacy waakhonden. De dienst maakt het voor individuen makkelijk mogelijk om anderen te volgen zonder dat dit gewenst is. Daar komt nog eens bovenop dat adverteerders al rijkelijk aan het fantaseren waren over de nieuwe mogelijkheden die een dergelijke dienst ze zou bieden.