Abonneer je gratis op Techzine!

Canonical komt in versie 12.10 van Ubuntu met een nieuwe functie genaamd Unity Web Apps waarmee webapplicaties native geïntegreerd kunnen worden in de desktop. De functie is nu al te testen voor 12.04-gebruikers.

De websites worden als normale applicaties behandeld. Dit betekent dat de applicaties gebruik kunnen maken van het geluids-, messaging- en appmenu, de HUD en quicklists.

Als er bijvoorbeeld in Last.fm muziek wordt afgespeeld, dan kan die muziek via het geluidsmenu gepauzeerd worden. Bij Facebook worden notificaties via het messagingmenu weergegeven en nieuwsberichten van de BBC kunnen worden weergegeven via notifyOSD. Daarnaast kunnen documenten van Google Docs via het Dash worden gezocht en kunnen de menu-opties via de HUD worden aangeroepen.

Ook kan ALT + TAB worden gebruikt om tussen de websites te wisselen, net als native apps, en kunnen websites worden vastgemaakt aan de Launcher van Unity.

Om een webapp aan te maken hoeft te gebruiker niet veel te doen. In Chromium en Firefox verschijnen bij de ondersteunde websites automatisch een melding om de functionaliteit in te schakelen. Vervolgens gaat alles vanzelf.

De lijst van ondersteunde websites is al aanzienlijk. Ondersteuning van onder meer BBC, CNN, Yahoo!, Google News, Google Reader, Reddit, Gmail, Yahoo! Mail, Hotmail, Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn, YouTube, Google Docs, Google Calendar, Angry Birds, Last.fm, Pandora, Grooveshark, WordPress, Launchpad, Amazon en Tumblr is al aanwezig.

De uiteindelijke versie van Unity Web Apps wordt verwacht in versie 12.10 Quantal Quetzal die in oktober zal verschijnen. Op dit moment kan de software echter al getest worden in versie 12.04 van Ubuntu door deze installatie-instructies te volgen.